Доступність посилання

ТОП новини

Барабанов: у російських «темниках» про Україну важливі емоції


Російський журналіст Ілля Барабанов (фото з Facebook Іллі Барабанова)
Російський журналіст Ілля Барабанов (фото з Facebook Іллі Барабанова)
Російські хакери сьогодні оприлюднили документ, який виглядає, як «темник» російської влади для центральних телеканалів. Серед головних вказівок на 28 березня-6 квітня: Крим через провину київської влади деградував, навести лад там швидко не вдасться; пропаганда літнього відпочинку на півострові («близько, безпечно, у своїх»); звернути увагу, що на ключових посадах у Києві – «нацисти»; що кримінал в Україні дуріє від безкарності. Офіційної реакції на це повідомлення наразі немає, так само і невідомо, чи це автентичний документ.

Одним з перших повідомлення хакерів отримав і потім сам поширив у соціальних мережах російський журналіст Ілля Барабанов. Він розповів Радіо Свобода про свої враження від тексту.

– Чи Ви мали якісь сумніви щодо достовірності документа?

– Цей документ розіслали анонімні хакери-активісти, які вже кілька місяців відомі тим, що здобувають подібні документи. Наприклад, наприкінці минулого року вони вперше з’явилися у публічному просторі, коли трохи раніше, ніж інші, опублікували новорічне звернення президента Росії. Вони після цього розсилали ще низку подібних листів і жодного разу не з’ясувалося, що вони розсилають фейки, щоразу це виявлялося правдою. Документ, який вони розіслали сьогодні, за своєю формою і змістом теж дуже нагадує стандартні «темники», які отримують російські телеканали.

– А що Ви можете відповісти на аргумент, що це не вказівки Кремля, а редакторські плани?

– Оскільки ми розуміємо схему роботи російського телебачення, то справа йде про те, що дають центральним телеканалам, підсумковим програмам певний набір тез, який вони повторюють, щоб не було хитань у думках в оцінці подій, що відбуваються.

– Будь ласка, прокоментуйте тези документа, які стосується Криму, адже Ви недавно були в Криму і висвітлювали кримські події.
Оцінка подій в Криму і в Києві дається дуже зрозуміла, як російська пропаганда це має аналізувати і подавати глядачеві
– Тут справа не про те, як висвітлювати події в Криму, бо про події все більш-менш зрозуміло. Тут справа йде про емоційну оцінку цих подій. І оцінка подій у Криму і в Києві дається дуже зрозуміла, як російська пропаганда це має аналізувати і подавати глядачеві, тут справа йде про їхню оцінку і трактування. У цьому документі аналізується, зокрема, що Крим 31-го числа остаточно перейде на російський час. Тут важливо розуміти, яку оцінку цим подіям дає Кремль, дає російська влада.

– Наскільки ефективною є така російська пропаганда?
Дмитро Кисельов цим тиждень за тижнем і займається

– Важко недооцінювати її ефективність, бо, як ми розуміємо, центральні телеканали охоплюють майже 100 відсотків аудиторії в Росії, тоді як незалежні ЗМІ такого охоплення, звичайно, на жаль, не мають. Тому така оцінка подій в Україні особливо у підсумкових програмах, у яких традиційно високий рейтинг, це, напевно, з погляду російської влади, є важливим, донести до аудиторії свої погляди. Ми розуміємо, що Дмитро Кисельов цим тиждень за тижнем і займається
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG