Доступність посилання

ТОП новини

Чим займалася «Альфа»?


Американський новинний сайт The Daily Beast опублікував статтю свого оглядача Джеймі Деттмера під назвою «Ексклюзив: фотографії демонструють навчених росіянами убивць у Києві». У розпорядження видання потрапила серія фотографій, на яких зображені спецпризначенці Служби безпеки України, сфотографовані 20 лютого у дворі штаб-квартири СБУ в день, коли почалася стрілянина снайперів по протестувальниках на Майдані. Того дня загинули 53 людини.
Джеймі Деттмер
Джеймі Деттмер

Коментуючи фотографії та відео, зроблені приватними особами в Києві 20 лютого, що потрапили в його розпорядження, Джеймі Деттмер зазначає, що на них зображені бійці антитерористичного підрозділу спецпризначення СБУ «Альфа», які вдягають бронежилети, тримають снайперські гвинтівки і модифіковані автомати Калашникова, беруть боєприпаси, несуть осколкові гранати. Крім того, на знімках видно, що у дворі СБУ відбувається ротація команд. Видно, що бійці «Альфи» входять у двір і виходять із нього у повному озброєнні, що одна група бійців повертається з якогось завдання і її змінює інша група.

Неназване джерело в американській розвідці, якому Деттмер показав знімки, повідомило, що бійці «Альфи» були навчені російськими інструкторами і що Київ від часу розпаду СРСР був територією російської ФСБ. У статті мовиться, що в розпорядженні видання є 90 гігабайтів відеоматеріалів і унікальні фотографії, які свідчать про те, що близько ста вбитих на Майдані і не менш як дев’ятсот поранених пострілами снайперів у лютому – справа рук людей Януковича. На одній із фотографій у дворі штаб-квартири СБУ люди в уніформі завантажують масивні сейфи на візки. Деттмер цитує західних експертів, які зазначають, що, найімовірніше, в цих сейфах – секретна документація СБУ, яка, найімовірніше, переправляється до Москви.

В інтерв’ю Радіо Свобода автор статті в The Daily Beast Джеймі Деттмер пояснює, чому він вважає, що опубліковані фотографії викривають убивць українських опозиціонерів.
«Альфа» – це антитерористичний підрозділ Служби безпеки України, в якого були тісні зв’язки з аналогічними підрозділами російських спецслужб, із якими вони неодноразово проводили спільні тренування. Цей спецзагін налічує двісті бійців. На опублікованих нами фотографіях є не тільки люди у формі СБУ, а й бійці спецзагонів інших українських спецслужб, зокрема, спецпризначенців МВС. Але більшість зображених на знімках військовослужбовців були у формі підрозділу «Альфа»

– Ми не стверджуємо, що можемо довести, що зображені на фотографіях люди – це снайпери, які вбивали людей. Що очевидно з цих фотографій, так це те, що зображені на них бійці антитерористичного підрозділу «Альфа», навчені снайперської стрільби, заряджають зброю 20 лютого – якраз перед тим, як почалася стрілянина на Майдані, що відбувається ротація команд, які змінюють одне одного після виконаної роботи. Ми не маємо вечірніх фотографій, оскільки автори цих фото їх не зробили. Але, судячи з тих фотографій, які ми маємо, у дворі штаб-квартири Служби безпеки України в той ранок відбувалася ротація двох груп «Альфи», причому відбувалося це за три квартали від Майдану. Це факт, що вимагає відповіді. У Міністерстві юстиції України мені сказали, що вони дуже серйозно поставилися до того, що зображено на цих знімках.

– Що таке український спецпідрозділ «Альфа»?

– «Альфа» – це антитерористичний підрозділ Служби безпеки України, в якого були тісні зв’язки з аналогічними підрозділами російських спецслужб, із якими вони неодноразово проводили спільні тренування. Цей спецзагін налічує двісті бійців. На опублікованих нами фотографіях є не тільки люди у формі СБУ, а й бійці спецзагонів інших українських спецслужб, зокрема, спецпризначенців МВС. Але більшість зображених на знімках військовослужбовців були у формі підрозділу «Альфа».

– Чи намагалися ви впізнати людей на опублікованих фотографіях?

– Ми намагалися це зробити. Річ у тім, що вся документація про особовий склад підрозділу «Альфа» є в розпорядженні Служби безпеки України. Мої шефи намагалися вести переговори з СБУ. Крім того, вони турбувалися про мою безпеку. Але ми намагалися провести впізнання з допомогою деяких українців. На жаль, я не можу поки назвати вам, хто нам допомагав і чого ми досягли.

– Колишній голова Служби безпеки України Олександр Якименко стверджував, що снайперами були іноземці, серед яких були, зокрема, легіонери з колишньої Югославії, яких нібито найняли лідери Майдану…

– Що стосується звинувачень, висунутих колишнім шефом СБУ і російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, що снайперами були іноземці – називали навіть громадян Латвії, – то наша версія щодо бійців «Альфи» підкріплена документальними доказами, тоді як його слова абсолютно бездоказові. Так, у деяких людей на Майдані була зброя, але вони не могли вбити 53 людини 20 лютого. У нас є висновки експертів із приводу наших фотографій, їхні висновки про потенційних убивць і про місця, звідки стріляли. Ці будівлі в той день перебували під контролем уряду, а не протестувальників на Майдані.

– Відомо, що снайпери стріляли не тільки по опозиціонерах, але і по бійцях спецзагону «Беркут». Як Ви це пояснюєте?

– Ми не знаємо точного числа вбитих бійців «Беркута». Говорять про 16–17 убитих. Але ці вбивства не стосуються 20 лютого. Більша частина бійців «Беркута» була вбита в січні, частина навіть наприкінці грудня, і тільки шість висновків про смерть правоохоронців зі спецзагону припадають на 20 лютого. На наявних у нас відеоматеріалах видно, яка інтенсивна була стрілянина по натовпу на Майдані 20 лютого. Можливо, що деякі опозиціонери, в яких була зброя, оборонялися і в свою чергу відповідали пострілами по правоохоронцях, які стріляли по них. Звичайно, це не більш ніж припущення, яке потрібно ще довести. Але наявні відеоматеріали і фотографії, причому не тільки наші, а й ті, що є в розпорядженні інших ЗМІ, доводять, що принаймні 90 відсотків пострілів було зроблено з боку урядових військ і з будівель, що контролювалися урядом Януковича.

– У Вашій статті згадується телефонна розмова естонського міністра закордонних справ Урмаса Паета з головою зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Катрін Аштон, у якому естонський міністр каже, що доктор Ольга Богомолець нібито сказала йому на Майдані, що снайперами могли бути члени опозиції. Ви спілкувалися з Ольгою Богомолець, чи підтвердила вона слова Урмаса Паета?

– Я говорив із Ольгою про це, і вона не могла зрозуміти, як естонський міністр примудрився так витлумачити її слова. Вона сказала, що це непорозуміння, що її неправильно зрозуміли і що вона ніколи не говорила того, що озвучив естонський міністр закордонних справ.

– Чи можна сказати на підставі наявних у вас відеоматеріалів і фотографій, хто віддав наказ стріляти у протестувальників на Майдані?

– Поки я не маю доказів того, хто віддав наказ стріляти, але з розмови з українським міністром юстиції я зрозумів, що він працює над цим і має намір з’ясувати, хто навчав бійців «Альфи» і хто віддав наказ стріляти. Це, напевно, виходило з оточення президента Януковича, від чільних чинів СБУ. Якби ми мали прямі докази цього, ми б це розслідували.

Розмову з оглядачем новинного сайту The Daily Beast Джеймі Деттмером провела Наталія Голіцина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG