Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття починає приймати кримчан на постійне перебування


Кримськотатарські родини прибули з Сімферополя до Львова, 7 березня 2014 року
Кримськотатарські родини прибули з Сімферополя до Львова, 7 березня 2014 року
Зі 168 людей з південно-східних областей України і Криму, які приїхали на Прикарпаття за останній місяць, 12 родин зголосилися залишитися тут на постійне перебування. Про це повідомила співголова координаційної ради з питань надання допомоги під час надзвичайних ситуацій на Прикарпатті Леся Аронець.

За її словами, сьогодні з Криму прибувають ще чотири кримськотатарські родини – 21 особа, теж на постійно.

Як заявила Аронець, у двох районах Івано-Франківщини – Снятинському і Тлумацькому знайдені вільні будинки, власники яких на заробітках, і сільські голови за їх згодою готові надати ключі від помешкань на рік для облаштування прибулих із зони конфлікту. Місця підбирали так, аби в одному населеному пункті могли розміститися по кілька родин – для їх кращої адаптації, а координаційній раді буде легше здійснювати соціальний, медичний, психологічний супровід.

Водночас з кримчанами будуть укладені відповідні договори, щоб у майбутньому не виникало жодних юридичних непорозумінь. Обіцяють також допомогу з працевлаштуванням.

Попередньо переселенці зможуть оглянути місця, де їм пропонують поселитися, зустрінуться з місцевими громадами.

За словами заступника голови обласної держадміністрації Сергія Адамовича, з громадянами, які приїхали на Прикарпаття з південно-східних областей України та Криму, працюють за принципом «єдиного вікна»: «людина, яка приїжджає на територію області в «Просвіті» може отримати повноцінну допомогу і повноцінну реєстрацію – щоб в майбутньому отримати підстави для офіційного статусу біженця з усіма пільгами і умовами».

На «гарячу лінію», яка діє при координаційній раді з питань надання допомоги під час надзвичайних ситуацій на Прикарпатті, звернулися понад півтори тисячі людей.

Як повідомила Леся Аронець, за такою ж методикою нещодавно розпочав працювати координаційний центр у Херсоні – використали досвід Прикарпаття.
XS
SM
MD
LG