Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 1 квітня. Російські ЗМІ не почули засудження «Веймарським трикутником» дій Росії


Міністри закордонних справ Франції, Німеччини і Польщі, зустріч у Веймарі, 1 квітня 2014 року
Міністри закордонних справ Франції, Німеччини і Польщі, зустріч у Веймарі, 1 квітня 2014 року
«Перший канал» російського телебачення повідомив, що міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі закликали нову владу України дистанціюватися від екстремістських угруповань та прискорити процес їхнього роззброєння. При цьому російське телебачення ані словом не згадує про те, що міністри закордонних справ «Веймарського трикутника» «однозначно» засуджують російську агресію щодо України та анексію Криму. Російський канал не згадує також вимог припинити дестабілізацію України та погроз запровадити економічні санкції, якщо Росія не припинить цієї політики.

Посилаючись на заяву міністрів закордонних справ країн «Веймарського трикутника», розміщену на сайті німецького Міністерства закордонних справ, «Перший канал» російського телебачення звернув увагу лише на заклики до України, згадані наприкінці заяви.

«Глави зовнішньополітичних відомств вказують на необхідність дотримання угоди від 21 лютого, яка була підписана в їхній присутності Віктором Януковичем і представниками опозиції. Зокрема вона включає в себе і те, на чому завжди наполягала Москва: налагодження діалогу з усіма без винятку регіонами, враховуючи їхні думки. «Ми закликаємо українську владу забезпечити виконання ключових принципів, закладених в угоді. Вони повинні стати частиною української політики. Ми закликаємо уряд у Києві протягнути руку всім регіонам України і гарантувати представницький та інклюзивний характер урядових структур», – сказано в спільній заяві міністрів закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі у Веймарі». Таке повідомлення зробив «Перший канал».

Крім того, що в заяві міністрів трьох країн ЄС не згадується прізвища колишнього президента України Віктора Януковича, і міністри «Веймарського трикутника» можуть робити свої заяви не обов’язково у Веймарі, бо назва стосується політичного об’єднання Німеччини, Франції та Польщі, повідомлення російського телебачення містить не лише помилки, але й оминає найістотніші частини заяви.

Вони стосуються передусім підтримки місії міжнародних спостерігачів ОБСЄ в Україні, яка має створити об’єктивну картину ситуації і допомогти зменшити напруженість і сприяти миру, стабільності і безпеці. Також ідеться про однозначне засудження російської анексії Криму, порушення Росією цілісності та суверенітету України, порушення української Конституції та міжнародного права, а також про те, що відповідальність за ситуацію в Україні міністри покладають на Росію й закликають її відмовитися від загострення ситуації та відвести від українських кордонів своє військо.

Крім цього, міністри закликали Росію розпочати з Україною змістовний діалог. У випадку, якщо Росія не відмовиться від політики розколу України чи поширення кримського розвитку подій на інші частини України, чи інші країни «Східного партнерства», ЄС погрожує запровадити «серйозніші заходи, включно з економічними».

Міністри «Веймарського трикутника» заявили, що підтримуватимуть не лише Україну, але й також інші країни «Східного партнерства», а наприкінці заяви вони запропонували провести переговори між ЄС і Росією за участю України, Молдови і Грузії для обговорення наслідків підписання угоди про асоціацію з ЄС. Це був єдиний заклик у заяві, який стосувався тристоронніх переговорів, але на російському телебаченні його потрактували, як пропозицію скликати міжнародну конференцію по Україні.

«Позитивно на цю заяву вже відреагували в російському дипломатичному відомстві. Як зазначив заступник міністра закордонних справ Григорій Карасін: заклик зупинити свавілля, яке коїться в Україні, відповідає тим домовленостям, які були досягнуті в Києві 21 лютого», – мовиться у повідомленні російського телебачення.

Така трактовка заяви міністрів «Веймарського трикутника» викликає запитання про те, чи МЗС Росії ознайомлене з її змістом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG