Доступність посилання

ТОП новини

Соцмережа WeUA: чи витримає конкуренцію?


Днями в інтернеті запустили першу всеукраїнську соціальну мережу WeUA. Однак буквально за півгодини після початку роботи сайт «впав» від великої кількості DoS-атак. І поки розробники працюють над тим, щоб якомога швидше відновити роботу сайту, фахівці скептично висловлюються на рахунок майбутнього єдиної української соцмережі.

Роботу над проектом WeUA львівські розробники почали ще у вересні минулого року. На той час, каже їхній прес-секретар Олег Дьорка, хлопці вже давно обмірковували ідею єдиної української соцмережі. Вони просто хотіли зібрати в межах одного сайту українців, а також представників інших національностей, яким приємно бути в українському середовищі, зазначає Дьорка. До роботи залучили 15 спеціалістів, які разом писали код, продумували дизайн та наповнення майбутньої соцмережі. Коли ж стала актуальною тема Росії і Криму, сайт WeUA став для розробників ще й своєрідним способом висловити свій протест проти російської агресії.

«Якщо ми бойкотуємо якісь товари споживчого характеру, то чому б не бойкотувати інтернет-ресурси, які теж є товаром, який теж продається і на якому теж хтось збагачується, а потім фінансує всякі агресивні неадекватні дії по відношенню до нашої держави», – пояснює Олег Дьорка.

Соціальна мережа запрацювала 1 квітня о 12-й ночі. За перші півгодини у ній зареєструвалося близько 30 тисяч осіб, розповідає один із розробників Андрій Ничик. Саме тоді розпочалися DoS-атаки, після яких сайт «впав». Команда одразу висловила підозри, що його атакували з Росії. Так вже було під час презентації сайту, пригадує Олег Дьорка. Втім, після ретельного аналізу виявилося, що більшість атак здійснювалася з території України.

«Із IP-адрес було помітно, що вони надходили з України, однак їх потужність вказує на те, що це могли бути не лише українські атаки. Зараз ми переналаштовуємо наше апаратне забезпечення для кращого захисту і функціонування. Бо ми вважаємо, що українці вже давно заслуговують на такий продукт», – повідомив Радіо Свобода Андрій Ничик.

Розробники обіцяють відновити роботу сайту у найближчі дні й очікують серйозної активності серед українських користувачів. Так, до кінця місяця команда прогнозує 250 тисяч зареєстрованих юзерів. Для них, у свою чергу, будуть доступні можливості створювати спільноти, завантажувати та слухати музику, переглядати відео та інші функції. Поки що сайт не надто відрізнятиметься від інших соцмереж, зізнаються розробники. Однак у майбутньому вони планують розширити функціонал сайту, збільшити кількість доступних мов (наразі їх три – українська, російська, англійська) і реалізувати кілька інших задумів. Саме велика схожість, притаманна усім соцмережам, змусила оглядача ІТ-блогу «Цукерберг позвонит» Олександра Мельника замислитися над доцільністю українського сайту. Він не уявляє, чим повинна мотивувати українських юзерів мережа WeUA, щоб ті відмовилися від значно популярніших сайтів Вконтакте і Facebook, в яких, за його підрахунками, збирали аудиторію 7 і 5 років відповідно. Нічого, на його думку, не доводить й число зареєстрованих на WeUA людей.

«Зареєстровані користувачі і користувачі, які будуть користуватися цією мережею, – це дві великі різниці. Якщо навіть вона набере 10-20 тисяч користувачів, то це все одно значно менше за існуючий сегмент Вконтакте чи Facebook», – каже оглядач.

Крім того, зауважує Олександр, якщо WeUA – це сайт винятково для людей, то його розробники зробили ставку на дуже вузький сегмент. Якщо ж у перспективі вони планують заводити туди компанії, то як збираються довести останнім комерційну цінність цієї мережі? – зауважує він.

Зараз є національний підйом і запит на український продукт, тому WeUA може набрати навіть 300 тисяч користувачів до кінця року, припускає Олександр Мельник. Якщо розробники будуть залучати якісь «фішки» для своєї аудиторії – тоді проект розвиватиметься, якщо ж ні, то ці 300 тисяч залишаться лише номінальною масою і за 2 роки про проект ніхто не буде згадувати в тому контексті, в якому про нього говорять зараз.

Майже в один час на просторах UAнету з’явилась соцмережа «Друзі», де вже зареєструвалися понад 2 тисячі користувачів. Також на 5 квітня запланований запуск ще однієї, дуже схожої на WeUA соцмережі, UkrFace.net.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG