Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Тимошенко має зрозуміти, після Майдану постала нова країна (європейська преса)


Європейська преса продовжує висвітлювати складний перебіг політичних подій довкола України й наростання внутрішньополітичних передвиборчих баталій у державі. Оглядачі виділяють тут окремо реальну загрозу військового вторгнення Росії в Україну і розмірковують над оборонними можливостями Києва у такій ситуації. Газети вважають, що президент США Барак Обама фактично без заперечень вислухав у минулу п’ятницю в телефонній розмові з російським главою Путіним вимогу останнього щодо позаблоковості України. І позицію НАТО з цього приводу озвучив у вівторок глава дипломатії Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр, котрий заявив що «не бачить можливості вступу України до Північноатлантичного альянсу».

Німецька Bild оприлюднила у середу розмову з найбільш рейтинговим на сьогодні кандидатом на посаду президента України, бізнесменом і політиком Петром Порошенком, котрий закликав Німеччину бойкотувати російський газ до тих пір, поки Росія не поверне Україні Крим. Порошенко також погоджується з тим, що було б краще аби глава «Батьківщини» Юлія Тимошенко зняла свою кандидатуру з балотування на президентських виборах 25 травня і каже, що вона «повинна була б зрозуміти, що після численних жертв на Майдані українці прокинулися в новій країні, яка заслуговує нового менталітету і нових політиків». Порошенко також вважає, що на виборах варто уникнути будь-яких брудних технологій, бо «цим може скористатися Росія, щоб провокувати нове вторгнення». Він також пообіцяв, що у разі перемоги на виборах президента України, він продає свій шоколадний бізнес, щоб таким чином «як президент піклуватися лише про благо країни».

Польська Rzeczpospolita не виключає, що «нова залізна завіса розділить Європу, і Польща залишиться по її доброму боці, а Україна – по злому». Видання констатує це на прикладі того, що Захід, НАТО, планують розмістити на теренах Польщі додаткові сили, зокрема, дві бригади армії США, що може сягати до 10 тисяч нових вояків на сторожі оборони східних кордонів альянсу. Тобто, Польща, як інформує газета з Варшави, має всі можливості для захисту за підтримки союзників по НАТО. Але, як йдеться тут, таких можливостей захисту перед загрозою нової агресії з боку Росії не має Україна. Барак Обама виключив під час візиту до Брюсселя «американську військову інтервенцію для оборони України», зауважує польське видання. Тут також процитовано міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, котрий заявив у вівторок, що «не бачить можливості вступу України до НАТО». «Такої ж власне декларації, – як зауважує польська газета, – домагався в останній телефонній розмові з Обамою Володимир Путін». Це видання також констатує, що «американці навіть відмовили Україні в звичайних стрілецьких озброєннях, що сталося під час візиту прем’єр-міністра Арсена Яценюка до Вашингтона 12 березня». Тому тут цитують українських дипломатів, котрі попереджають, що Росія планує «під дулами автоматів цілковито зруйнувати українську державу». Оглядачі Rzeсzpospolita також резюмують з приводу можливого «пакту Обами –Путіна»: «Готовність до поступок Росії є наслідком втоми США від війни в Афганістані та Іраку та бюджетних проблем, але не лише – тут і Європа не бажає накладати санкції на Росію».

Financial Times інформує про рішення НАТО на саміті цього тижня «тісно співпрацювати з Україною, щоб посилити її обороноздатність», але також додає, що жодних деталей з цього приводу в альянсі не повідомили.

Австрійська Der Standard повідомляє також, що очільники США з Пентагону підтвердили відправку їхньої делегації до Європи для участі у навчаннях НАТО, що пов’язано з анексією Росією українського Криму. Тут також відзначено, що Пентагон спільно з НАТО бажають допомогти Україні модернізувати її збройні сили, а також збираються брати участь у спільних військових маневрах цього року на території України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG