Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 2 квітня. Росія: НАТО ігнорує сучасні загрози європейській безпеці


Російські засоби інформації, зокрема, телеканал «Росія-24» продовжують підсилювати потік неправди, недомовок та інших перекручень інформацій про події в Україні і довкола неї. У середу згаданий телеканал, як й інші прокремлівські ЗМІ Росії, повідомив, що саміт НАТО в Брюсселі у вівторок ухвалив рішення повністю припинити співпрацю з Росією, хоча, згідно із заявою МЗС Росії, яку оприлюднює «Росія-24» в ефірі щогодини, від цього програє лише саме НАТО і європейська безпека. Правда й те, що дипломати Росії, як і згадані ЗМІ в Москві, нічого не кажуть про справжні причини зупинення НАТО «військової і технічної співпраці» з Москвою, котрі пов’язані з анексією Росією українського Криму та зі зростанням із цим загрози європейській безпеці з боку Москви.

У вівторок російський телеканал «Росія-24» фактично щогодини повідомляв: «Від розриву з Росією лише програють. В МЗС Росії прокоментували повну зупинку військової та цивільної співпраці НАТО з нашою країною. Альянс тим часом збільшує обороноздатність України. З воєнно-технічною допомогою туди їдуть інструктори НАТО».

В цих повідомленнях ні слова про справжні причини зупинення, а не «повного припинення», співпраці НАТО з Росією. Це, як відомо, сталося через анексію Росією Криму і у зв’язку з концентрацію російських військ поблизу українських кордонів.

Також саміт НАТО у вівторок вирішив лише зупинити «практичну військову та цивільну співпрацю з Росією». Водночас НАТО має намір продовжувати політичний діалог за допомогою Ради Росія – НАТО, йдеться в заяві, ухваленій у вівторок у Брюсселі за підсумками засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Зупинення згаданої співпраці триватиме до червня, як сказано у заяві НАТО.

Також неправда в російських ЗМІ про нібито вже збільшення обороноздатності України силами НАТО, адже альянс лише розглядає можливості «тіснішої співпраці та посилення обороноздатності України». Про можливі деталі цього нічого не повідомлялося.

І ще – ніякі інструктори НАТО з військово-технічної допомоги до України на сьогодні поки що не їдуть.

НАТО: Росія може почати вторгнення в Україну через 3–5 днів

Офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Олександр Лукашевич заявив: «Мова ухваленої заяви (НАТО) скоріше нагадує словесні образи епохи Холодної війни. Мені важко собі уявити, хто виграє сьогодні від згортання спільної роботи Росії і НАТО з протидії сучасним загрозам міжнародної і європейської безпеки, зокрема, у таких галузях, як боротьба з тероризмом, піратством, природними і техногенними катастрофами. У будь-якому випадку це будуть точно не Росія і не країни-члени НАТО».

Але хто ж сьогодні якраз чи не найбільше загрожує згаданій міжнародній і європейській безпеці? Днями зазвичай дуже обережна із заявами щодо Росії, канцлер Німеччини Анґела Меркель наголосила, що анексія Криму Росією дуже поганий приклад, і в Європі не бажають таких прецедентів надалі.

Головнокомандувач сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав, що Росія має всі необхідні сили на українському кордоні, якщо вона вирішить почати вторгнення на територію України. За його словами, Росія може досягти своєї мети через три-п’ять днів.

Тут вже йдеться не про «словесні образи», а конкретні дії конкретної країни проти міжнародної і європейської безпеки. Якраз про це й мовчать сьогодні офіційні російські ЗМІ, включно з телеканалом «Росія-24».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG