Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор Ворнер: у найближчі тижні щодо України ми повинні залишатися напоготові


Член сенатських комітетів з розвідки та фінансів сенатор Марк Ворнер останніми днями виступив з низкою ініціатив, що стосуються можливостей вирішення ряду ключових питань, пов’язаних із ситуацією навколо української кризи.

У вівторок у Вашингтоні Ворнер заявив, що зосередження російських сил на кордоні з Україною, як і раніше, викликає велику заклопотаність і змушує США «залишатися напоготові». Найближчі 30-60 днів у тому, яку динаміку набере процес, повинні, на думку законодавця, стати вирішальними.

«Швидкість ескалації цієї кризи була настільки високою, що кожен день у даному випадку має значення», – зазначає Ворнер. – Я глибоко стурбований вторгненням Росії на територію сусідньої країни. Концентрація російських військ на кордонах створює передумови для ще більших порушень з боку Росії».

Говорячи про санкції щодо низки російських чиновників і російського банку, сенатор Ворнер зазначив, що розуміє тактику президента Обами, який не може застосувати відразу всі можливі санкції.

«Завжди повинен залишатися потенціал для їх нарощування», – зазначає законодавець, додаючи при цьому, що поки що санкції «не продемонстрували себе дуже дієвими».

На думку законодавця, головна стратегічна проблема, з якою зіткнулися США та їхні союзники в ході кризи, полягає в глибокій енергетичній залежності України та Європи від поставок російських енергоносіїв.

«Щодо поставок газу Німеччина, наприклад, на 30 відсотків залежить від російського газу. Для України тільки сьогодні вранці «Газпром» підняв ціни на газ... Це один з головних моментів підвищеної уразливості», – підкреслює сенатор Ворнер.

В якості одного із способів допомоги для виходу з енергетичної залежності для партнерів з Європи та України, сенатор Ворнер пропонує заохочувати американські компанії почати постачання газу до Європи.

«Ми повинні мати можливість використовувати наші енергетичні запаси для цілей міжнародної політики», – підкреслює законодавець.

«Ми вважаємо, що такий експорт допоможе, може бути, не відразу, але в довгостроковій перспективі, надіслати відповідний сигнал Володимиру Путіну Ми також закликаємо зробити енергетичну безпеку головним пріоритетом відносин США з ЄС на даному етапі», – зазначає Марк Ворнер.

За словами сенатора, він і ряд його колег напередодні виступили із законодавчою ініціативою з тим, щоб у пакет схваленої для України допомоги, внести пункт, згідно з яким американські компанії зможуть працювати в Україні для того, щоб допомогти підвищити ефективність споживання енергоресурсів у країні.

«На сьогоднішній день ефективність використання енергії в Україні в порівнянні США становить п’ять до одного. Цю проблему можуть допомогти вирішити американські компанії», – підкреслює Марк Ворнер.

На закінчення свого виступу сенатор підкреслив, що і керівництво України має піти назустріч США в тому, що стосується проблем, створюваних для міжнародного співтовариства з території України.

«Я сам став жертвою великомасштабної кібератаки минулої осені, пов’язаної зі зломом бази даних магазинів Target. Ця атака, як ми знаємо, йшла з території України, – підкреслив Ворнер. – Для запобігання подібним інцидентам у майбутньому ми повинні отримати гарантії з боку українского уряду докладати максимальних зусиль для того, щоб забезпечити належну безпеку в тому, що стосується кіберактивності в цій країні».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG