Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 3 квітня. Росія не контролює небо Криму, попри її твердження


Ялта, 1 квітня 2014 року
Ялта, 1 квітня 2014 року
Російський телеканал «Росія 24» повідомив, що керівництво повітряним рухом над Кримом та нейтральними водами Чорного моря перейшло до Росії. Посилаючись на російського чиновника з Державної корпорації, яка займається організацією повітряного транспорту, російський телеканал повідомив, що Росія взяла на себе зобов’язання щодо навігаційного обслуговування неба над Кримом і подала відповідні документи до Міжнародної асоціації цивільної авіації ІСАО, очікуючи на відповідь. Про що не інформує російський канал, так це про те, що ІСАО ще вчора повідомило, що далі вважає повітряний простір на Кримом українським, а російські спроби взяти його під контроль становлять небезпеку для польотів літаків цивільної авіації.

Наприкінці минулого місяця Євроконтроль (Європейська організація безпеки повітряного руху) закрив аеропорти Сімферополь і Севастополь, та низку повітряних маршрутів над Кримом, вважаючи Україну і далі відповідальною за безпеку польотів на цій ділянці. Також Євроконтроль повідомив, що керування польотами в окремих секторах зони відповідальності сімферопольських авіадиспетчерів передане Дніпропетровському і Одеському центрам.

Те, що Сімферопольська зона керування повітряним рухом залишається у відповідальності України, підтвердила і Міжнародна організація цивільної авіації ІСАО.

Однак у четвер російський телеканал «Росія 24» повідомив, що керівництво повітряним рухом над Кримом та нейтральними водами Чорного моря перейшло до Росії, а ІСАО має найближчим часом це лише підтвердити. В ефірі телеканалу заступник голови Державної корпорації з організації повітряного транспорту Сергій Погребнов заявив, що Росія відновила повітряний рух над Кримом і прилеглими територіями.

«Від сьогоднішнього дня, від 10 години за московським часом сімферопольський центр управління польотами відновив керівництво повітряним рухом над територією Республіки Крим та акваторією Чорного моря. Згідно з правилами аеронавігаційного планування Росія спрямувала листи до штаб-квартири ІСАО на ім’я президента та директора Європейського бюро ІСАО про прийняття відповідальності. Ці листи були направлені неодноразово. На них регіональний директор має відреагувати і продовжити роботу», – повідомив російський чиновник.

Тим часом роз’яснення від директора Європейського та Північноатлантичного бюро ІСАО Луїса Фонсеки де Алмейди надійшло ще вчора і в ньому ICAO не лише підтверджує, що повітряний простір над Кримом залишається українським, але і наголошує на серйозній загрозі для безпеки міжнародних цивільних польотів у цій зоні у зв’язку з рішенням Росії запровадити там власне керування повітряним рухом у той час, коли ним займається Україна.

Лист був оприлюднений у середу у зв’язку з рішенням Росії, яка незаконно анексувала український Крим, поновити в четвер зранку роботу Сімферопольського центру керування повітряним рухом уже від імені Росії. При цьому в межі сімферопольської зони входить також майже вся Херсонська область.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG