Доступність посилання

ТОП новини

ЄС дає громадянам Молдови безвізовий в’їзд


Європейський союз остаточно затвердив рішення надати громадянам Молдови право короткотермінового безвізового в’їзду до країн Шенгенської зони. Очікують, що воно набуде чинності вже з кінця цього місяця.

Інституції Європейського союзу формально затвердили рішення скасувати візові вимоги для громадян Молдови, які мають біометричні паспорти. Як повідомили у Брюсселі, там очікують, що вже з 28 квітня молдовани з такими паспортами зможуть без віз відвідувати країни Шенгенської зони на термін до 90 днів за півроку.

Рішення підписали у Брюсселі президент Європейського парламенту Мартін Шульц і заступник міністра закордонних справ Греції, яка головує нині в Євросоюзі, Дімітріс Куркулас.

«Ми дуже раді, що зможемо зустріти в Афінах цього історичного дня, 28 квітня, президента Молдови», – сказав грецький урядовець про урочисту церемонію, яку з нагоди початку безвізового режиму з Кишиневом планують у столиці Греції.

Єврокомісар із внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем, теж присутня на підписанні у Брюсселі, зі свого боку, назвала нинішнє рішення «великим досягненням і початком нового розділу» у відносинах між ЄС і Молдовою.

Таким чином, Кишинів зумів швидко обійти Київ, який іще минулого року був попереду в діалозі з Євросоюзом про безвізовий режим.

А Придністров’я хоче не в Європу, а в Росію

Тим часом у сепаратистському Придністров’ї значне число населення залишається на проросійських позиціях.

Більшість учасників опитування, яке зробило Радіо Свобода в містах Тирасполі й Бендерах у самопроголошеному регіоні Молдови, бачать своє майбутнє на «світлому шляху» до єднання з Росією, а з Євросоюзом у декого з них виникають асоціації «продати душу дияволові»…
Європейський cоюз і Придністров’я
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна відстала й тепер надолужує

Коли Молдова не марнувала часу, готуючись до безвізового режиму з Євросозом, то в Україні наприкінці минулого року попередня влада відмовилася ухвалювати один із законів, яких для цього вимагають у ЄС, – про неприпустимість дискримінації у трудових відносинах також за ознакою сексуальної орієнтації. Представники тієї влади, яка зупинила курс на євроінтеграцію і пішла на зближення з Росією, зокрема, тодішній голова уряду Микола Азаров, твердили відверту неправду, нібито Євросоюз вимагає від Києва «узаконити одностатеві шлюби».

Нинішня влада, зі свого боку, намагається надолужити згаяне. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв минулого тижня: «Ті рішення, які повинен був ухвалити уряд України, щойно підписані. Ми плануємо протягом цього року розпочати видачу біометричних паспортів і сподіваємось на те, що наші європейські партнери після остаточного впровадження цих рішень прискорять процес до безвізового режиму між Україною і Європейським союзом».

Крім того, низку законів має ухвалити й Верховна Рада. За оптимістичними припущеннями виконувача обов’язків міністра закордонних справ Андрія Дещиці, Україна могла б отримати безвізовий режим із ЄС, точніше, з країнами Шенгенської зони, до кінця цього року.

Як і у випадку з Молдовою, йтиметься про громадян України, власників біометричних паспортів, які відвідуватимуть європейські країни на загальний термін до 90 днів протягом кожних півроку.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG