Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії «не розуміє» стурбованості НАТО щодо України


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у четвер після зустрічі з казахстанським колегою Ерланом Ідрісовим зробив заяву, в якій закликав не роздмухувати проблему з навчань російських військ на кордоні з Україною. За словами Лаврова, військові будуть повертатися в місця постійної дислокації в міру виконання завдань. Напередодні головнокомандувач Об’єднаних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав заявив, що НАТО не має свідчень того, що російські війська повертаються в казарми, і в зв’язку з цим ситуація на кордоні Росії та України – як і раніше – викликає серйозні побоювання.

Голова російського МЗС Сергій Лавров, коментуючи зростаючу стурбованість Заходу з приводу скупчення російських військ на кордоні з Україною, і зокрема в Ростовській області, закликав не роздмухувати ситуацію і відзначив, що переміщення військових підрозділів територією Росії не суперечать правовим нормам.

«Наш президент поінформував канцлера Федеративної республіки Німеччина про те, що по завершенні навчань, які проходили в Ростовській області, один із батальйонів, які брали участь в цих навчаннях, повернувся до місця постійної дислокації в Самарській області. І по мірі виконання завдань, які стояли перед учасниками навчань, інші підрозділи також будуть повертатися в місця своєї постійної дислокації».

Побоювання не є надмірними

Тим часом, за даними НАТО, Росія має усі військові ресурси, необхідні для вторгнення в Україну. На думку незалежного військового експерта Олександра Гольца, побоювання західних та українських військових фахівців не можна назвати безпідставними.

«Після захоплення Криму будь-яка концентрація російських військ на українському кордоні турбує і НАТО, і українське керівництво. І це навряд чи можна назвати надмірним, оскільки з’ясувалося, що тепер ніякі побоювання відносно Росії не є надмірними», – сказав Гольц Радіо Свобода.

Західні країни звертають увагу на те, що Росія зосереджує десятки тисяч військовослужбовців на кордоні з Україною. За даними НАТО, їх близько 40 тисяч. Військовий оглядач Олександр Гольц вважає, що якщо цифри відповідають дійсності, цього недостатньо для вторгнення.

«На жаль, незалежні спостерігачі не можуть, не володіючи засобами інструментальної розвідки, визначити кількість цих військ. Концентрація такої кількості військ – від 30 до 40 тисяч, на мій погляд, недостатня для того, щоб зробити вторгнення, але достатня для того, щоб стримати українські сили від того, щоб вони якимось силовим способом не спробували змінити статус кво в Криму», – вважає Гольц.

Росія і НАТО – взаємні запити

Побоювання представників НАТО засновані не стільки на кількості військ на кордонах з Україною, скільки на обороноздатності російської армії. На думку військового експерта Олександра Гольца, можна констатувати, що завдяки військовій реформі, розпочатій колишнім міністром оборони Росії Сердюковим, Москва отримала добре підготовлену армію.

«Справа не в обмундируванні і не в озброєнні. Справа в тому, що російська армія показала здатність до швидкого розгортання. Цей факт вразив багатьох іноземних спостерігачів», – зазначив Гольц.

У відповідь на занепокоєння керівників Північноатлантичного альянсу щодо дій біля російсько-українського кордону, Росія відправила запит до НАТО з приводу планів нарощування військ альянсу на території східноєвропейських держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG