Доступність посилання

ТОП новини

Закон на підтримку України: кому - гроші, а кому – санкції


У четвер, 3 квітня, Президент США Барак Обама підписав Закон 4152, повна назва якого звучить так: Акт на підтримку суверенітету, територіальної цілісності, демократії та економічної стабільності України. США затверджують свою відданість Будапештському Договору та вимагають від Росії, одного з підписантів документу, звільнення військових аеродромів та інших місцевостей в Криму та повернення своїх військових частин в місця їх постійної дислокації.

Він містить значні кроки на підтримку економіки України, а також – потужні санкції проти українських та російських чиновників.

Зміст закону

У преамбулі закону пояснюються засади політики Сполучених Штатів щодо ситуації в Україні та агресії з боку Росії.

А саме – США засуджують невиправдане військове втручання Росії в Крим та її подальшу окупацію регіону, як і всі інші форми політичної, економічної та військової агресії проти України.

США затверджують свою відданість Будапештському Договору та вимагають від Росії, одного з підписантів документу, звільнення військових аеродромів та інших місцевостей в Криму та повернення своїх військових частин в місця їх постійної дислокації.

США зобов’язуються працювати з партнерами по ЄС та НАТО аби переконатися, що всі країни поважають та не підривають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також – надати усю необхідну економічну підтримку з цією метою.

Сполучені Штати вбачають в якості своєї політичної місії підтримку України на шляху євроінтеграції, включно з підписанням Угоди про Асоціацію.

США готові допомагати Україні в переговорах з МВФ, в проведенні виборів 25 травня, притягненні до відповідальності усіх винних у насильстві проти мирних протестуючих починаючи з 21 листопада 2013 року, повернути активи виведені з бюджету України Януковичем, його родиною та іншими колишніми та нинішніми членами українського уряду.

Сполучені Штати, говориться в законі, засуджують дії Росії, спрямовані на підрив тісніших зв’язків України, Молдови, Литви та інших країн з ЄС, а також – триваючу практику уряду РФ фізичної та економічної агресії проти сусідніх країн.

США засвідчують свою готовність посилити співробітництво та допомогу в сфері безпеки з країнами Центральної та Східної Європи в рамках НАТО, виконати, у разі необхідності, статтю 5 Північноатлантичного договору, шукати шляхи зменшення енергетичної залежності цих країн та забезпечити подальшу домінантну позицію США в МВФ для того, щоб фонд продовжував мати достатньо ресурсів аби допомогти Україні провести необхідні структурні реформи та уникнути потенційно серйозної фінансової кризи в України.

Допомога

Згідно з цим законом, уряд США надає державні гарантії на кредити в Україні. До речі, в самому законі про 1 мільярд не згадується але відомо, що мова йде про саме цю суму.

Законодавці поклали на Державний департамент відповідальність у співпраці з Міністерством юстиції та Міністерством економіки, допомогти українському уряду знайти та повернути активи пов’язані з корупційними діями Віктора Януковича його «Сім’ї» та українських чиновників та їхніх подільників. З цією метою пропонується використовувати вже існуючі програми, включно з Ініціативою з повернення активів клептократів Міністерства юстиції (Kleptocracy Asset recovery Initiative of the Department of Justice), як також у співробітництві з усіма відповідними міжнародними організаціями, включно з Інтерполом.

Законом, через Державний департамент, виділяється 50 мільйонів доларів на проекти з підтримки демократії за наступними напрямками:
Санкції застосовуються проти будь-якого чиновника в уряді Росії, або його/її близького посібника чи члена родини, відповідального чи причетного до корупції у великих масштабах в Україні чи в Росії, включно з привласненням приватних чи державних активів з метою особистої вигоди, корупції, пов’язаною з державними контрактами чи незаконним видобутком природних копалин, хабарництва чи допомоги у виведенні за кордон коштів, отриманих у результаті корупції.

Покращення демократичного управління, прозорості, підзвітності, верховенства права та боротьби з корупцією.
Допомога зусиллям уряду у посиленні єдності між людьми різних регіонів.
Проведення виборів.
Диверсифікація економіки України, її торгівлі та постачання енергії.
Посилення демократії та громадянського суспільства.
Збільшення доступу до незалежних ЗМІ та захист журналістів та громадських діячів, які ставали мішенню через своєю діяльність пов’язану з донесенням інформації.
Підтримка економічних та політичних реформ країн Східного партнерства.
Підтримка зусиль уряду, національних та міжнародних організацій, спрямованих на посилення ролі жінок у суспільстві та подолання насилля проти жінок та дівчат в Україні, як також - включення жінок в будь-які переговори щодо відновлення безпеки, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності в Україні.Ще 100 мільйонів доларів виділяється на посилення військової співпраці США з країнами Центральної та Східної Європи, включно з Україною. А саме – надання військової допомоги, тренування та проведення реформи армії, розвідки та сил спецпризначення.

Санкції

Санкції вводяться проти наступних категорій осіб:

Будь-яких осіб, включно з діючими та колишніми чиновниками українського уряду, а також осіб, що діяли за їх дорученнями, винних у видачі наказу, контролю та організації актів насильства чи значного порушення прав людини проти учасників антиурядових протестів, які почалися після 21 листопада 2013-го року. (Причому визначає це, як і в усіх наступних категоріях, не суд, а Президент США, на практиці – американський уряд).

Будь-якої особи, винної в організації заходів з метою підриву миру, безпеки, стабільності, суверенітету та територіальної цілісності України, включно з актами економічного шантажу.

Будь-якого чиновника в уряді Росії, або його/її близького посібника чи члена родини, відповідального чи причетного до корупції у великих масштабах в Україні чи в Росії, включно з привласненням приватних чи державних активів з метою особистої вигоди, корупції, пов’язаною з державними контрактами чи незаконним видобутком природних копалин, хабарництва чи допомоги у виведенні за кордон коштів, отриманих у результаті корупції.

Будь-кого, хто матеріально сприяв чи допомагав будь-яким іншим чином у здійсненні дій, описаних вище. Проти всіх цих осіб в рамках накладених санкцій будуть застосуватися дії з блокування та заборони на усі трансакції стосовно усієї власності та інтересів, якщо ця власність знаходиться на території США або під контролем особи в США; скасування існуючої американської візи та заборона на видачу нової.

Під дію усіх цих заходів також потрапить і особа, яка намагатиметься допомогти обійти ці санкції. Винятком є імпорт в США, приїзд особи в Нью-Йорк для участі в заходах на території штаб-квартири ООН та, якщо в’їзд цієї особи на територію Сполучених Штатів в інтересах безпеки самих США.

Окремо закон покладає на Міністерство оборони обов’язок щороку звітуватися перед Конгресом на протязі наступних 6 років щодо стратегії та стану російської Армії та Флоту, ситуації з безпекою в регіоні, планів Москви, її військової доктрини, розвитку її ядерної та космічних програм.

Прийняття закону

Першими, ще наприкінці лютого, за власну версію законопроекту проголосували члени Палати представників. У ній містилися держані гарантії на один мільярд доларів та низька санкцій. Тоді в Україні це пролунало, як виділення США одного мільярду доларів допомоги але насправді це було лише початком шляху.

Далі власну версію запропонував сенатор та голова Комітету з закордонних справ Роберт Менендес, яку він виклав на сторінках газети «Вашингтон Пост». Окрім надання кредитних гарантій Україні, Менендес також запропонував надати 50 мільйонів доларів на підтримку демократії, державного управління та громадянського суспільства та 100 мільйонів - на зміцнення співпраці США у сфері безпеки з Україною та іншими країнами Центральної та Східної Європи.

Але цей законопроект також містив реформу МВФ, яка, на думку деяких республіканців, могла б зменшити вплив США на прийняття рішень у цій організації.

«Хоча це стосується України, люди, які виступили проти в Сенаті, зробили це з міркувань щодо інших питань. Це абсолютно непотрібно. Виникла дуже небезпечна ситуація, що може вийти з-під контролю, і ми мусимо її вирішувати», – сказала в інтерв’ю «Голосу Америки» член Палати представників Марсі Каптур.

Тоді була досягнута домовленість, розповідають помічники конгресменів, згідно з якою Сенат відмовився від включення реформи МВФ в український закон, а Палата представників переписала свою версію так, щоб вона якомога ближче нагадувала сенатську версію. Після прийняття власних версій законопроектів обома Палатами Конгресу має буде погоджена одна спільна версія, яка знову йде на голосування – отже, чим менше відмінностей, тим швидше законопроект рухається через Конгрес.

Але профільний Комітет в Палаті пішов далі. Окрім додаткових 150 мільйонів на демократію та військове співробітництво, вони додали реформу міліції, введення додаткових санкцій проти осіб в середині Росії та за її межами, які впливають значним чином на формулювання та здійснення зовнішньої політики Росії, та фінансування зусиль з протистояння пропаганді Кремля.

«Цей законопроект надає необхідну допомогу українській економіці, яка перебуває у важкому стані. Він передбачає допомогу у галузі безпеки. Також він підтримує реформу міліції та вилучення з її лав винних у насильстві проти мирних демонстрантів. Це законодавство посилює роботу мас-медіа, що необхідно для протистояння московській пропаганді, яка використовується, щоб залякати, створити непорозуміння та збурити населення в Україні», – заявив під час слухань в Комітеті Палати представників з закордонних відносин один з авторів цього законопроекту республіканець Ед Ройс.

Але далі, під тиском часу, члени Палати представників були змушені погодитися на ще одну поступку – вони відмовилися від власної версії законопроекту на користь сенатської, а пропозиція щодо посилення фінансування «Голосу Америки» та «Радіо свобода» були винесені в окремий законопроект, що голосувався паралельно з цим законом.

Не вцілила і ще одна поправка, запропонована в сенатську версію, - надати Україні підтримку та заснувати партнерство у боротьбі з кіберзлочинністю та хакерством. Зокрема, пропонувалося надіслати до Києва з цією метою агентів ФБР.

Розгляд цього закону відбувся зі швидкістю світла. Це вражаюча і швидка підтримка обох партій в обох палатах Конгресу демонструє, наскільки одностайною є позиція американських законодавців щодо підтримки України і засудження агресії Росії.

Цікаво, що хоча дискусії, і часом досить жорсткі, як розповідають в Конгресі, йшли між представниками профільних комітетів Палати представників та Сенату, між республіканцями та демократами не було особливих розбіжностей. Це – феноменально, говорить старший радник Гельсінської комісії Орест Дейчаківський, що працює в Конгресі вже понад 20 років.
Розгляд цього закону відбувся зі швидкістю світла. Це вражаюча і швидка підтримка обох партій в обох палатах Конгресу демонструє, наскільки одностайною є позиція американських законодавців щодо підтримки України і засудження агресії Росії
Орест Дейчаківський

«Переважна більшість законопроектів, які виносяться на розгляд, ніколи не досягають стадії голосування. Розгляд законопроектів часто триває місяці чи навіть роки. Закон щодо підтримки демократії у Білорусі розглядався багато років. Також багато років приймався закон Магнітського. В Конгресі представлено багато інтересів: і партійних, і особистих, там задіяне багато лобістів. Всі ці інтереси потрібно врахувати при прийнятті закону. Це дуже непросто.

Але закон щодо України отримав максимальну двопартійну підтримку і в Палаті представників, і в Сенаті. І повірте мені, розгляд цього закону відбувся зі швидкістю світла. Весь процес тривав менше місяця. Це вражаюча і швидка підтримка обох партій в обох палатах Конгресу демонструє, наскільки одностайною є позиція американських законодавців щодо підтримки України і засудження агресії Росії», –сказав «Голосу Америки» Орест Дейчаківський.

Також, на думку Дейчаківського, швидке прийняття цього законопроекту демонструє і те, що спроби вплинути на окремих конгресменів, російська пропаганда, що намагається виставити українців фашистами, провалилися. У вівторок, 1 квітня, коли була проголосована остаточна версія цього законопроекту в Палаті представників, «за» проголосували 378 конгресменів, 34 – «проти» і 19 – утрималися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG