Доступність посилання

ТОП новини

В Україні серйозно занепокоєні ситуацією з правами людини в Росії – МЗС


Українське МЗС висловлює серйозне занепокоєння ситуацією з правами людини в Росії та фактами політичних репресій в цій державі, що почастішали. Про це заявив речник МЗС України Євген Перебийніс.

Українські дипломати звертають увагу на те, що, за даними російських правозахисних організацій, у Росії відбувають покарання понад 70 політичних в’язнів, а торік міжнародні правозахисні організації Amnesty International і Human Rights Watсh кваліфікували ситуацію з правами людини в Росії як найгіршу за останні 25 років, з огляду на системне переслідування й репресій проти опозицій.

«І ця ситуація неповна, оскільки нам відомо, що в Росії жорстко придушується інакомислення, яке в параноїдальному пориві російська влада вбачає також у співах, танцях, картинах, висловлюваннях громадян Російської Федерації. Ми добре пам’ятаємо обшуки та конфіскації архівних матеріалів в українській бібліотеці в Москві. Справи Литвиненка, Ходорковського, Магнітського та інших сколихнули весь світ», – ідеться в заяві зовнішньополітичного відомства.

Там також нагадали про суд над опозиційним політиком Олексієм Навальним та «дивовижне рішення прокуратури Росії щодо заборони публікації його матеріалів у соціальній мережі».

«Очевидно, російська влада так боїться сьогодні правди про те, що відбувається в Росії, що готова не лише фізично викорінити опозицію, але й зачистити від будь-якої неконтрольованої владою інформації Інтернет. Сьогодні, на превеликий жаль, ми стали свідками поширення так званого російського зразка демократії на Автономну Республіку Крим», – додають в МЗС.

«Будь-які намагання Росії звинуватити українську владу в порушеннях прав людини є нічим іншим, як спробою приховати свої власні проблеми, переводячи акцент на спотворену нею ж картину в Україні», – наголошується в заяві МЗС.

Тим часом, Державна дума Росії планує розглянути заяву «Про політичні репресії в Україні». Її проект у четвер, 3 квітня, був внесений у нижню палату лідерами всіх чотирьох парламентських фракцій і спікером Сергієм Наришкіним.
Депутати зазначають, що Держдума вкрай стурбована нібито «масовими порушеннями прав і свобод громадян на Україні».
XS
SM
MD
LG