Доступність посилання

ТОП новини

Нові вибори за старими правилами?


Київ – В Україні стартувала виборча кампанія до органів місцевого самоврядування. 25 травня, одночасно з новим президентом, у різних регіонах обиратимуть 38 міських голів і депутатів двох міських рад, зокрема й Києва. Громадські організації закликають парламент якомога швидше ухвалити зміни до закону про місцеві вибори, бо стара версія не захищає від фальсифікацій. Тим часом у Партії регіонів кажуть, що мають до проекту змін свої зауваження.

Одеса – одне з міст, де 25 травня обиратимуть нового міського голову. Місцевий осередок Комітету виборців України наполягає на тому, що до голосування Центрвиборчком має оновити склад Одеської територіальної виборчої комісії. Керівник осередку Анатолій Бойко заявляє: на виборах 2010 року деякі представники нинішнього складу комісії порушували виборче законодавство і фактично сприяли фальсифікаціям.

«Якщо комісія в Одесі не буде переформатована і не буде сформовано новий склад, Україна ризикує отримати найбрудніші місцеві вибори саме в Одесі», – зазначив він.

За зміни до закону про місцеві вибори Верховна Рада голосувала 1 квітня. Тоді забракло голосів: більшість регіоналів узагалі не прийшли на засідання, комуністи за пропоновані зміни не голосували. Народний депутат від Партії регіонів Владислав Лукʼянов пояснює Радіо Свобода: фракція має зауваження до деяких положень законопроекту. Загалом, на думку парламентаря, місцеві вибори можна було б провести і зі старою законодавчою базою.

«Сформувалася дуже погана традиція щоразу перед виборами переписувати умови проведення виборчої кампанії. Мені здається, що набагато краще було б взяти за основу те виборче законодавство, яке було на минулих виборах. Більшість законопроектів проходили тоді після узгодження з Венеціанською комісією й ухвалювалися у Верховній Раді конституційною більшістю», – вважає він.

Зміни врегулюють паралельне голосування за президента і на місцях

За даними громадянської мережі «Опора», 1 квітня під час розгляду проекту змін народні депутати не змогли домовитися щодо двох поправок – оновлення складу згаданої Одеської, а також Київської міських територіальних виборчих комісій. Координатор виборчих програм «Опори» Ольга Айвазовська наголошує: без змін до закону про місцеві вибори не уникнути проблем як із реєстрацією кандидатів, так і з підрахунком голосів.

«Украй важливо те, що зміни до закону, які пропонуються, передбачають наступне: у день голосування рішення ухвалюватиметься більшістю від складу виборчої комісії, а не від присутніх. Це означає, що не повториться ситуація, як у 2010 році, коли по факту рішення ухвалювалося меншістю від складу, бо не всі члени комісії були присутні», – розповіла фахівець.

Зміни до закону також мають скасувати обмеження для кандидатів на міського голову висуватися лише від партії. Окрім того, серед оновлень, що пропонують у закон про місцеві вибори, – і положення, що регулюють одночасне проведення у країні місцевих і загальноукраїнських виборів, тобто ситуацію, з якою українці зіткнуться 25 травня, коли обиратимуть президента, а у деяких містах – ще й мерів і міські ради.

Очікується, що повторно у другому читанні і в цілому за зміни до закону Верховна Рада голосуватиме у вівторок, 8 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG