Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк, Луганськ, Харків: сепаратисти проти України. LiveBlog наживо

Сепаратисти в Донецьку проголосили «незалежну Донецьку республіку». У Луганську вони захопили будівлю СБУ. В. о. президента Олександр Турчинов обіцяє діяти рішуче

Західні почали реагувати щодо подій на Сході України

Політична та економічна стабілізація в Україні, яка відповідає інтересам Німеччини та Євросоюзу, неможлива у разі поділу країни – міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр.


«Ми повинні запобігти цій ситуації. Ви можете побачити наші зусилля для створення міжнародної контактної групи (щодо України – ред.)», – наголосив очільник німецького зовнішньополітичного відомства. «Це означає, що слід уникати заворушень у східній частині України, а Росія має стримуватися від підтримки цих дій», – додав Франк-Вальтер Штайнмаєр.
Донецька міська рада не підтримала сепаратистів

Донецька міська рада не уповноважувала будь-кого брати участь у вирішенні долі Донецької області. Про це сказано в повідомленні її Управління зв'язків із громадськістю, розміщеному на сайті міськради 7 квітня.

Там заявляють: «У зв'язку з подіями, пов'язаними із захопленням будівлі Донецької обласної ради та інших адміністративних будівель у місті, а також із заявами про збори повноважних представників міст, на яких приймалися рішення про долю Донецької області, повідомляємо: Донецька міська рада й дев'ять районних у місті рад не уповноважували будь-кого брати участь у подібних зборах».

«У зв'язку з фактами скоєння озброєних провокацій на території міста, ми закликаємо всіх жителів дотримуватися закону і порядку. Наполегливо просимо не брати участі в протиправних діях».
За організацію заворушень у Луганську сепаратистам платили по 500 доларів – Ландік

Про це в ефірі Еспресо TV заявив колишній народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландік.
Він наголосив, що жителі Луганщини не підтримують екстремістських проявів, і ніхто не рветься у Росію. «Ці (сепаратистські, – ред.) прояви вони не підтримують. У нас екстремізм погано приймається», – зауважив він.
Росія задіяла в Україні всю можливу агентуру – заступник міністра МВС Микола Величкович
Фото, з якого можна судити про кількість людей перед захопленою ОДА
Прокурор Донецької області Микола Франтовський заявляє, що осіб, причетних до масових заворушень в області, встановили, наразі вживаються заходи для їх затримання. Прокурор наголосив, що ці факти є кримінальними злочинами.

Нижче фото «засідання народної ради незалежної Донецької республіки»
З щоденного огляду західної преси Радіо Свобода:

Австрійська Der Standard інформує, що «влада у Києві занепокоєна безладами і захопленнями провокаторами адмінбудівель на сході України». Видання цитує прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, котрий вважає, що виступи провокаторів у Донецьку, Луганську і Харкові мають на меті «підготувати вторгнення російських військ», котрі, за словами прем’єр-міністра, зосереджені в 30 кілометрах від кордонів України на сході. Газета з Відня цитує чеського президента Мілоша Земана, котрий заявив у неділю в інтерв’ю місцевому радіо, що «анексія східної частини України Росією означала б перетин червоної лінії». У такій ситуації Земан закликає тут Захід не лише до посилення санкцій проти Москви, а й до введення військ НАТО на територію України, бо боїться «ланцюгової реакції» через такий розвиток подій. Газета з Австрії також наводить прохання президента Естонії Томаса Ільвеса до Заходу – щоб НАТО «оснастило українців оборонною зброєю».
Тим часом у Донецьку міліція закликає всіх покинути Жовтневу площу перед захопленою ОДА.

«Шановні жителі та гості Донецька! У даний момент Донецьку обласну державну адміністрацію захопила група людей, з-поміж яких є озброєні особи. З метою безпеки людей, задля уникнення ексцесів або трагічних подій, керівництво ГУМВС України в Донецькій області звертається з проханням залишити Жовтневу площу перед ОДА», – ідеться в повідомленні міліції.
Спільними зусиллями правоохоронці Харківщини тримають стан оперативної обстановки під повним контролем, повідомляє МВС на своїй сторінці у Facebook.

До здійснення цієї роботи залучено весь особовий склад органів внутрішніх справ Харківщини, запевняють у міліції. Створений та працює штаб щодо координації дій органів правопорядку по забезпеченню миру та спокою на вулицях Харкова. Разом із працівниками міліції блоку громадської безпеки вулиці патрулюють представники різних громадських формувань.

В Головному управління МВС України в Харківській області цілодобово працює телефон «гарячої лінії»: 705-93-33.
Економічні наслідки сепаратизму для Криму
Парламент може заборонити сепаратистські партії та NGO

«Завтра Верховна Рада одним з перших питань розгляне закон про посилення кримінальної відповідальності за сепаратизм та інші злочини проти держави. У відповідності до українського законодавства буде поставлене питання про заборону діяльності політичних партій та громадських організацій, які стоять на позиціях сепаратизму та працюють проти власної держави» –
заявив в. о. президента України Олександр Турчинов у понеділок, 7 квітня.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG