Доступність посилання

ТОП новини

Як вгамувати сепаратизм в Україні? (Огляд преси)


Київ – Росія взяла курс на зрив виборів, стверджує газета «Голос України». Днями Держдума одноголосно ухвалила заяву «Про політичні репресії в Україні». Київ, на думку авторів заяви, винен у тому, що заарештував «народного губернатора» і лідерів радикальних молодіжних організацій. Враховуючи, що законодавці чудово знають імена цих сепаратистів, у газетярів виникає впевненість: саме з «російської» кишені булі профінансовані донецькі, луганські й харківські акції з дестабілізації політичного життя в цих областях.

Поки не будуть перекриті фінансові потоки для сепаратистів, Україна приречена до повторення радикальних виступів на Сході країни. Потрібно працювати на випередження, переконує газета «День». Тим паче, що жодної особливої таємниці довкола цілей і методів сепаратистів немає. Тут і особливих навичок агентурної роботи і її постановки не потрібно. Десь у них є штаби, системи сповіщення, роздачі завдань, збору людей. Адже є функціонери, які усім цим займаються, і не в якомусь глибокому підпіллі, а досить відкрито. Потрібно розкрити цю систему, лідерів схопити на гарячому з тими ж грішми – і сепаратистське стадо залишиться без ватажків. Не оплачуваних буйних мало, і ватажків ідейних серед них немає. Існує також загроза, що поки правоохоронці займаються хлопчиками, які розвішують прапори, у тіні залишаться справжні натхненники і фінансові спонсори сепаратистів. Найстрашніше для них – це виведення на загальний огляд у відкритий інформаційний простір. Видання пише, що кожна революція повинна себе захищати. Не лише за допомогою спецслужб. Регіональні еліти, що намагаються грати із сепаратизмом як способом торгівлі з Києвом, повинні розуміти, чим вони ризикують у цій небезпечній грі. Тільки-но ланцюжок фінансових потоків виведе на них, то розмова має бути дуже жорсткою. Лише повна і беззастережна капітуляція чи втрата статків, наголошує газета.

Місцева влада в регіонах повинна виступити заодно з Києвом, наголошують експерти газети «День». Зокрема, політолог Володимир Фесенко вважає, що головне зараз, щоб дії центру були ефективні, інакше ситуація дестабілізується надовго. Найгірший сценарій, якщо Росія відгукнеться на заклики і введе війська. Росія не вводитиме війська, бо це вже буде неприкрита агресія, вважає інший політолог Вадим Карасьов. Натомість його колега Олександр Палій упевнений, – щоб заспокоїти ситуацію, потрібно ізолювати сепаратистів. Ті, хто закликають чужу країну ввести війська, – терористи, а з ними не розмовляють. Докладніше з думками експертів газета «День» знайомить в статті «Як вгамувати регіони».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG