Доступність посилання

ТОП новини

За подіями на сході України стоять спецслужби Кремля – євродепутат


Мітинг проти вторгнення російських військ на територію України, Познань, 6 березня 2014 року
Мітинг проти вторгнення російських військ на територію України, Познань, 6 березня 2014 року
Варшава – Події на сході України – це реалізація планів кремлівських спецслужб. Путін хоче встановити контроль над Україною, а відтак розбити єдність Європейського союзу. Про це в понеділок говорили польські політики та експерти. Вони кажуть, що Євросоюз і НАТО можуть надати Україні фінансову й технічну допомогу, та не надаватимуть прямої військової підтримки. Те, наскільки інтенсивною буде допомога Заходу, залежатиме від рішучості самих українців, наголошують у Польщі.

Павла Залевського, польського євродепутата, співголову Польсько-українського форуму останні події в Україні не здивували. Він каже, що в Польщі сподівалися такого розвитку подій. За його словами, розбурхування настроїв сепаратизму – це випробуваний інструмент Кремля. Утім, говорить політик, тепер такий сценарій особливо небезпечний, позаяк ідеться про реалізацію на сході України так званого кримського сценарію.

Залевський вважає, що в Донецьку, Луганську й Харкові здійснюється план російських спецслужб, мета якого – федералізація України, або створення у східних областях проросійської квазі-держави. Плани Путіна далекосяжні, переконаний Залевський, вони не обмежуються ані Кримом, ані навіть Україною. «Очевидно, що це встановлення контролю над Україною, але також (а може навіть передусім) намагання дестабілізувати і дезінтегрувати Європейський союз, так щоб узгоджувати російські інтереси не з цілим ЄС, а з окремими державами», – сказав Радіо Свобода польський євродепутат.

Залевський говорить, що за теперішнього розвитку подій ЄС та США повинні надати Україні швидку фінансову допомогу, спрямовану не так на реформування держави, як на збереження дієздатності київського уряду. Водночас політик застерігає українців від надмірного покладання надій на військову допомогу з боку країн ЄС чи НАТО. За його словами, Захід може підтримати Україну в її конфлікті з Росією фінансово й технічно, але не армією. Причому, каже він, обсяги такої допомоги залежатимуть від того, наскільки рішучою й діяльною у цьому конфлікті буде Україна.
Сьогодні ніхто не може зупинити Росію окрім самої України та українців
Павел Залевський

«Сьогодні ніхто не може зупинити Росію окрім самої України та українців», – зазначає Павел Залевський. «Я думаю, – говорить він, – що українці повинні чітко усвідомлювати: все залежить саме від їхньої рішучості. Очевидно, що чим більшою буде їхня рішучість, тим глибшою буде й реакція Заходу. Та вона точно не буде такою, як того хотіли б деякі українці, тобто Захід не буде затримувати росіян військовими засобами».

Не час на «тактику Ганді»

Інший польський євродепутат Павел Коваль в інтерв’ю для польського телебачення Polsat News сказав, що реакція ЄС на останні події в Україні розчаровує. За його словами, Путін веде себе, мов той ведмідь, який роздивляється, якою буде реакція на його агресивні дії. Тепер, каже він, Росія вдалася до більш рішучих дій на сході України, оскільки побачила слабкість Заходу.

На думку Коваля, в даній ситуації Олександр Турчинов не може дозволити собі на так звану тактику Ганді, яку він застосовував під час захоплення Росією Криму. Коваль перелічує заходи, які на його думку ЄС повинен розпочати щодо Росії.

«Ті, які в ЄС думали, що можуть спокійно спати, вони помиляються. Потрібні рішучі невідкладні дії. Рада Європейського союзу мусить зібратися ще раз і подумати, що робити далі, подумати про те, як показати Росії, що євросоюзна політика дає ефекти. Потрібно заморозити з Росією військову співпрацю, розірвати контракти, потрібно вплинути на американців. Абсолютно змінити свою політику в питаннях сланцевого газу, припинити продаж Росії сучасних технологій», – наголошує Коваль.

У тому, що безпосередня військова допомога з боку країн ЄС чи НАТО малоймовірна, переконаний і Анджей Шептицький, один із провідних польських експертів у питаннях України. Водночас, каже він, непряма допомога – наприклад зброєю чи військовими радниками – означала б так звану в’єтнамізацію України. Інакше кажучи, говорить Шептицький, Україна стала б територією опосередкованого периферійного конфлікту між Росією та західним світом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG