Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 8 квітня. Росії знову ввижаються «спецназівці США» на сході України


(Ілюстраційне фото). Озброєні бійці МВС України, Київ, 31 березня 2014 року
(Ілюстраційне фото). Озброєні бійці МВС України, Київ, 31 березня 2014 року
У вівторок у ЗМІ Росії, зокрема на телеканалі «Росія 24», отримала продовження вже «бородата» дезінформація Кремля про те, що нібито «американські найманці є на сході України». Цій інформаційній качці Москви вже близько трьох місяців. Та її знову намагаються нав’язувати, насамперед, пересічним росіянам і цього разу в роботу включилося МЗС Росії, яке розмістило у вівторок подібну дезу на своєму Facebook. Хоча ніяких реальних підтверджень цій інформації, окрім анонімних джерел, котрі ведуть до прокремлівських таблоїдів та інтернет-мереж, немає.

МЗС Росії оприлюднило на своєму Facebook у вівторок заяву про нібито наявність у південно-східних регіонах України, зокрема, в Донецьку, «близько 150 американських фахівців з приватної військової організації Greystone, перевдягнутих в однострої бійців спецпідрозділу МВС України «Сокіл». Хоча фактичного підтвердження такому твердженню МЗС Росії не наводить.


Разом з тим Радіо Свобода отримало офіційну заяву від Greystone, у якій мовиться: «Нашою організацією не було розгорнуто в Україні ніяких наших сил і до цього ж ми не маємо ніяких планів будь-якої участі тут». Представники цієї організації також заперечили свою присутність в Україні й у минулому.

Раніше, 3 березня, на politikus.ru стверджувалося, що в Україну прибули «тисяча» найманців, із яких «300» нібито від Greystone, котрі прибули літаком із Лондона. Джерелом тут називали людину «з СБУ України, колишнього агента служби».

Із понеділка подібну дезінформацію, але вже «зі 150 спецназівцями, де більшість – американці», запустили фактично всі прокремлівські ЗМІ Росії.

Ось як підіграє цьому телеканал «Росія 24», його кореспондент з Харкова Ольга Курлаєва повідомляє у вівторок: «На площі Свободи в Харкові навпроти самої будівлі ОДА збираються люди, звичайні громадяни, їх мало… Сама будова ОДА оточена подвійним кільцем міліції, перед входом перебувають озброєні люди в масках (балаклавах). Що цікаво, у цих людей, у багатьох, фотоапарати і відеокамери. Вони фіксують все, що відбувається. Ми намагалися з ними поговорити, вони не реагують, посміхаються. Вони не розмовляють ні російською, ні українською мовами. Інформація про те, що у приміщенні ОДА перебувають представники «Правого сектору» та УПА підтверджується. Про це кажуть очевидці того, що відбувається, тому, що у них є розпізнавальні знаки цих організацій».

Але конкретних підтверджень того, хто ж насправді стоїть біля входу до Харківської ОДА, чи висловлювань про «Правий сектор», чи, тим більше, про УПА, кореспондент телеканалу «Росія 24» в Харкові не наводить. Лише її слова – як кліше до подібних заяв із МЗС Росії та державних ЗМІ в Москві.

ЗМІ Росії посилаються, здебільшого, на «джерела з СБУ»

Офіційні ЗМІ Москви найбільше цитують дези про «150 військових фахівців, переважно американців», нібито вправних у розгоні мирних демонстрантів у Донецьку, Луганську і Харкові, – саме російських дипломатів.

Ось що, наприклад, сказав 4 квітня російському телеканалові «Росія-24» колишній глава СБУ України Якименко, котрого в Києві підозрюють в організації розстрілів на Євромайдані 18-20 лютого і який нині перебуває в Москві: «Пан Наливайченко своїми діями завжди показував, що він є прихильником американського способу життя. Це та людина, котра слухає команди і виконує команди США і з ЦРУ, у тому числі. Це доводить наявність працівників ЦРУ, котрі безпосередньо перебувають у будівлі СБУ в Києві, безпосередньо з працівниками СБУ відвідують області України, зустрічаються з керівниками областей».

А ось як відповів на цей спіч Якименка з Москви під час програми Шустер-Live на Першому національному телеканалі нинішній глава СБУ України Валентин Наливайченко: «Чому втік? Кинув усіх працівників Служби безпеки України. Не було ЦРУ і немає. Він кинув всіх… Пантеон мармуровий не зміг потягнути з собою з кабінету. Тому його чекає неминуча кримінальна відповідальність. Усі бачать тепер його дивани за 30 тисяч євро. Все це ні ЦРУ, ні інші служби не купляли для нього».

МЗС України наголосило у вівторок у своїй заяві з приводу «підготовки Росією другого етапу окупації України» своїми діями в Донецьку, Луганську, Харкові, що «підірвати спокій мала й маячня про появу «американських спецназівців» для подолання дій заколотників. Ці спекуляції свідчать про глибоко вражений спецопераціями спосіб мислення російської агентури». Такою є відповідь Києва на дезінформацію з Кремля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG