Доступність посилання

ТОП новини

Так звана «Донецька народна республіка» не хоче домовлятися?


Люди, які захопили приміщення Донецької обласної держадміністрації, оголосили про формування уряду так званої «Донецької республіки». І хоч вони ведуть переговори з силовиками та київською владою, однак полишати будівлю не збираються.

Донецькі сепаратисти ведуть переговори з владою та силовиками. Миротворцем виступає Рінат Ахметов, але поки реальних результатів немає.

Ось як характеризує ситуацію один із активістів створення так званої «Донецької народної республіки» Олександр Хряков. «Через те, що в цей процес постійно втручається київська влада, яка стоїть невідступно, відкидаючи всі вимоги жителів Донецька, я так думаю, що процес неможливий за визначенням, тому що категорична відмова йде за питаннями в будь-якому форматі розглядати питання чи федералізації, чи децентралізації. Тому, ходіння по колу і питання не вирішується. Те, що я можу сказати однозначно – народ адміністрацію не звільнить».

При цьому Олександр Хряков назвав «риторичними» питання, які виникають щодо законності дій активістів федералізації.
«Ми хочемо, щоб почули Схід» – проросійські активісти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Сепаратизм підриває національну безпеку

Прокуратура Донецької області кваліфікує дії сепаратистів як злочин проти національної безпеки.

«В ході першочергових слідчих дій було зібрано достатньо доказів того, що дії правопорушників мали ознаки складу злочину, який кваліфікується як злочин проти основ національної безпеки. На даний час усі кримінальні провадження, які були розпочаті 6 та 7 квітня, об’єднані та перекваліфіковані за ч.1 ст.109 – дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу. Будь-які рішення, які прийняті самопроголошеними депутатами «народної ради» не є законними», – сказала в коментарі Радіо Свобода прес-секретар обласної прокуратури Алла Коник.

До того ж, Верховна Рада у вівторок ухвалила закон про посилення кримінальної відповідальності за сепаратизм і державну зраду.

До заяв прокуратури, так само як до заяв центральної київської влади самопроголошені «депутати «Народної Ради» ставляться негативно, так само як і до журналістів. А от чимало донеччан не любить сепаратистів.

«Те, що відбувається сьогодні в Донецьку, не влазить у жодні ворота. Ми прекрасно розуміємо, що є люди, які можуть вирішити ці питання мирним шляхом, але явно їм це не на руку. Сьогодні ми всі розуміємо, що ситуація тільки розпалюється. І люди дзвонять, стурбовані тим, що вони хочуть вийти на мирний мітинг, показати, що вони за єдину Україну, але зробити ми цього не можемо, бо не можемо гарантувати їм безпеку. І все це залишається, на жаль, безкарним. Хотілося б, щоб це скоріше закінчилось, щоб ми скоріше могли жити у мирі та спокої, щоб наші діти не говорили, що їх однокласники грають в «бандерівців», дубасять одне одного», – каже донеччанка Ольга.

Тож на цей момент ситуація й далі залишається невизначеною. У місті діє штаб з урегулювання ситуації, сепаратисти готуються захищатися від силовиків, а донеччани бояться виходити на вулиці й переважно пасивно спостерігають за подіями.​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG