Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти створюють уряд «Донецької республіки» і чекають штурму


Проросійські демонстранти під будівлею донецької ОДА, 8 квітня 2014 року
Проросійські демонстранти під будівлею донецької ОДА, 8 квітня 2014 року
У Донецьку у вівторок тривали переговори між людьми, що захопили будівлю облдержадміністрації, та силовиками. Поза тим, сепаратисти займаються створенням так званого уряду «Донецької народної республіки» та укріпленням барикад на випадок штурму. А от приміщення СБУ, яке очистили від нападників, уже функціонує в штатному режимі.

Із ночі з понеділка на вівторок тривають переговори між силовиками та сепаратистами щодо роззброєння і звільнення захопленої будівлі облдержадміністрації. Наразі ні до чого не домовились, сепаратисти принципово не збираються залишати будівлю. Більше того, вони весь день працювали над створенням так званого республіканського уряду.

За словами голови громадської організації Комітету виборців Донбасу, а також одного з активістів створення «Донецької народної республіки» Олександра Хрякова, всі питання узгоджуються з делегатами від міст області.

«Повністю організаційна частина ведеться професійно – з протоколами, лічильною комісією. За результатами говорити нічого не буду, адже процес ще обговорюється і зараз приїздять представники інших міст області. Тому це в процесі. Все буде оголошено, коли буде сформовано. Є повноважні представники від громадських організацій та міст області. На даний час я не можу озвучувати цю інформацію, адже вона самими зборами офіційно ще не озвучена. Люди будівлю адміністрації покидати не збираються», – сказав він.

Між іншим, у вівторок деяких працівників держустанови пустили на свої робочі місця, вони через соціальні мережі повідомляли про те, що в деяких кабінетах безлад, лише з прес-служби зникла оргтехніка та фотокамери.

Всі чекають на штурм

Тим часом, сепаратисти весь день готувались до штурму – укріплювали барикади (в тому числі і меблями з адміністрації), виривали тротуарну плитку на площі під будівлею, зносили покришки. Машинами їм привозили мішки з піском, а також інші необхідні речі. Вдень можна було побачити все необхідне для коктейлів Молотова.

Вже ввечері журналісти та експерти почали прогнозувати, що у ніч на середу штурм таки станеться. Головний редактор «Муніципальної газети» Олена Блоха через соціальні мережі повідомила наступне: «Як повідомляють джерела, близько півночі (може й раніше) буде штурм ОДА. Враховуючи, що більшість співробітників Донецької міліції відмовилися брати участь у штурмі, в місто прибули спецпідрозділи з інших регіонів країни. Скільки їх? Буде зрозуміло вночі. Кажуть, що ті, хто вчора штурмував ХОДА, теж вже в Донецьку».

А от будівля СБУ, очищена від сепаратистів цієї ночі, вже функціонує. Сьогодні там прибрали барикади з дерев і піску, комунальники причепурили навколишню територію. Масивні кордони силовиків зняті, очевидно, всередині таки залишилась певна частина спецпризначенців, але відомство функціонує у штатному режимі.

Також у вівторок проукраїнські активісти зібрали народну раду з представників різних міст області та проголосували за скасування рішення про створення незалежної республіки. Люди розуміють, що з юридичної точки зору це неможливо, проте вони керувались тим же принципом, що й сепаратисти – ухвалили рішення, не маючи на це повноважень. Таким чином активісти намагаються показати, що вони проти розколу країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG