Доступність посилання

ТОП новини

Нелегальна зброя. Чи повинні українці озброюватися?


Озброєні проросійські активісти в Луганську, 7 квітня 2014 року
Озброєні проросійські активісти в Луганську, 7 квітня 2014 року
Київ – Сепаратисти, які розгойдують ситуацію на сході України, озброєні не лише бітами, а й вогнепальною зброєю. Серед правих радикальних груп у Києві також є люди, озброєні автоматичними «стволами». Українська асоціація власників зброї наводить наступні дані: у країні легально володіють зброєю понад два мільйони осіб, але на руках у населення не менше ніж чотири мільйони нелегальних «стволів».

Багато політиків, вказуючи на бездіяльність влади, закликають громадян озброюватися перед небезпекою російського вторгнення. Інші, і серед них представники влади, які свою думку вирішити підкріпити відповідним законом, наполягають, що озброєні громадяни будуть становити загрозу для безпеки держави.

Після подій на Майдані, повідомлення про захоплення складів зброї та стрілянину, яка то тут, то там відбувається в різних частинах України, проблеми вільного володіння зброєю цивільними особами стурбували політиків.

Першого квітня Верховна Рада України проголосувала за закон про роззброєння, чи, за словами фахівців, за повернення лише до держави права застосування зброї. За словами спікера Олександра Турчинова, голоси віддали більшість депутатів, присутніх у залі.

«За» – 256 голосів, рішення прийняте. Тобто, ми ухвалили закон про негайне роззброєння незаконних збройних формувань», – оголосив тоді Турчинов.

За словами лідера фракції партії УДАР Віталія Кличка, народні депутати, натискаючи кнопку «за», відповіли на занепокоєння тих українців, яких лякає кількість озброєних людей на вулицях їхніх міст.

«Купа молодчиків розгулює по вулицях зі зброєю – цьому треба покласти край», – зауважив Кличко.

Голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв позицію однопартійців роз’яснив необхідністю оголосити поза законом «тих, хто тримає збройні підрозділи, з незаконною зброєю».

Проте ані ці незаконні підрозділи, ані пересічні українці роззброюватись не збираються. Ба більше, за різними даними, попит на вогнепальну зброю від початку цього року зріс у рази. Відтак, народний депутат-свободівець Юрій Сиротюк вважає, що перед загрозою воєнного вторгнення Росії потрібно легалізувати зброю, яка перебуває на руках у населення.

«Росія розуміє, що нині українська армія, на жаль, є дуже слабенькою. Єдині, хто може надати спротив Кремлю, – це громадяни України», – пояснив Сиротюк журналістам свою пропозицію.

Депутат вважає, що слід ввести правове регулювання ринку зброї, що дозволить створити реєстр зброї, коли кожен вид буде відстріляним, коли кожна одиниця зброї буде занесена у відповідну базу даних із прізвищем її власника.

За нинішніх обставин зброя у руках українців може «вистрілити» – експерти

В експертному середовищі, як і в політикумі, думки щодо права українців на володіння зброєю розділились. Експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика – Наталія Беліцер – категорично проти ідеї озброїти українців.

«Це давня ідея ВО «Свобода», я завжди була категорично проти. Після наших зимових протестів багато людей вимагають психологічної реабілітації, і якщо легалізувати зброю, то нема наразі механізму, що ця легалізована зброя потрапить тільки до тих, хто стовідсотково врівноважений чи стовідсотково надійний. Це небезпека, яка тільки посилить кризу, – пояснила експерт Радіо Свобода. – Я вважаю, що треба максимально озброювати і посилювати Національну гвардію і, звісно, армію України».

Колишній голова СБУ, а нині громадський консультант Ради національної безпеки й оборони України Євген Марчук теж підтримав курс влади на роззброєння.

«Добре, що Верховна Рада прийняла таку постанову про негайне роззброєння. Це було би непогано, тому що ми знаємо, що це все використовується, навіть нещодавня стрілянина на Хрещатику – це використовують, як страшилки, що в Україні влада не може впоратися з ситуацією, не контролює і так далі. Хоча ми знаємо, що це не так, це негативні явища, погані, вони дійсно турбують людей, але вони не є всеохопними», – пояснив Марчук у розмові з Радіо Свобода.

Голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін вважає, що за певних умов окремим категоріям населення варто дозволити легалізувати зброю. Це стосується тих, хто має навички володіння зброєю і мають відповідні довідки від лікарів, каже експерт.

«Візьмімо таку ситуацію: ви принесете свої нелегальні пістолети (бо автоматичну зброю, автомати однозначно не легалізують), їх відстріляють, проведуть необхідну експертизу для визначення особливості куль. Перевірять, чи вашу зброю не використовували при злочинах. І потім, після отримання ліцензії, яку ви отримаєте за підсумками спеціальних попередніх курсів, ви можете забрати цей «ствол» для себе», – запропонував Учайкін сценарій легалізації зброї.

Українці: думки про озброєння розділились

Що більше подобається українцям – роззброєння чи легалізація зброї? Про це Радіо Свобода поцікавилось у людей у середмісті Києва. Так, патруль Державної автоінспекції вважає за доцільне роззброїти українців і залишити право на володіння зброєю працівникам МВС, СБУ, Збройних сил України.

«З нашою ситуацією у державі зброю видавати однозначно не треба. Зараз багато людей не мають достатньо коштів. А маючи зброю, вони здатні влаштувати реальний «бєспрєдєл», – зауважив старший патруля, а його колега додав: «Я теж думаю, що це не потрібно. Ну навіщо українцям зброя?»

Подібної думки дотримується Віктор, менеджер однієї з рекламних компаній: «У мене немає зброї, та і не потрібна вона, я не збираюсь її купувати».

Натомість пересічні українці, які приїхали до Києва на заробітки, не проти придбати зброю і вважають, що українці повинні мати право захищати себе:

– Якщо кожна людина буде мати зброю, зможе захищати себе і свою сім’ю, зможе боронити при потребі український народ, то такі люди повинні мати дозвіл на носіння зброї. Насправді, це здебільшого люди, які служили в армії, які мають досвід. Таким людям потрібно дати дозвіл на зброю.

– Я думаю, що (зброя) потрібна, але потрібно, щоб людина пройшла відповідне медичне обстеження й отримала дозвіл. Якщо людина визнана здоровою і вміє користуватися зброєю, то у такому випадку їй можна легально зброю мати.

І насамкінець: згідно з даними міжнародного проекту з питань безпеки Small Arms Survey, який втілює Швейцарія, Київ не поспішає інформувати міжнародну спільноту про кількість легально виробленої, імпортованої й експортованої стрілецької зброї. Можливо, просто через те, що ці дані не відомі самим українцям?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG