Доступність посилання

ТОП новини

Герої Майдану в сучасному мистецтві


Виставку пам’яті Небесної Сотні із близько 40 творами сучасного мистецтва відкрили у Львові в музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького».

На виставці під назвою «Камера» живопис, графіка, інсталяції, скульптури, відеоарт, створені студентами Львівської академії мистецтв, коледжу імені Труша і академії друкарства.

Роботи молодих художників, виставлені у тюремних камерах і коридорах, немов передзвін подій минулого століття і сучасних – на Майдані у Києві.

«Моя інсталяція складається з двох робіт «Що тут» – «Що там». Я хотіла пов’язати нашу ідентичність і відмінність, показати, що ми один народ. Тут є кавун, це як символ крові-Криму-нафти. Зернятка в кавуні, як краплі крові від гільз, ці ріки крові, від яких проростають трилисники, як символ оберегу. Воїни брали трилисник від матерів і коханих, щоб вижити у війні. І потім від нього проростає нове життя», – пояснює свою інсталяцію Олександра Давиденко.
Робота Олександра Давиденко
Робота Олександра Давиденко

Вікторія Грицюк у своїй роботі «Коло» у вигляді сухих круглих рослин, які тягнуться до неба, показала душі загиблих на Майдані. Бо коло, каже вона, це символ відродження і миру.
Робота Вікторії Грицюк «Коло»
Робота Вікторії Грицюк «Коло»

Студенти Борис Гаврилів і Андрій Грабовський подивували відвідувачів виставки перформенсом. Молоді художники відтворили маніпулювання людей інформацією, що звучить з мас-медіа.

«Ми проставили чорне і біле. Плівки це неправдива інформація, яка насаджується із ЗМІ. Кобзар у руках натурниці – це основний акцент перформенсу, це те, що маємо цінувати і вірити, там правда про волю і свободу. Це позитивне світло у нашому життя створює тінь і тінь говорить про те, що найважливіше – свобода», – зауважив Борис Гаврилів.

Слово «свобода» митці написали різними мовами. Власне, за гідне і вільне життя в Україні і стояли люди на Майдані, наголосив художник, за іншу країну загинула Небесна Сотня.
Робота Гавриліва і Грабовського
Робота Гавриліва і Грабовського

Виставка сучасного мистецтва «Камера» у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» триватиме протягом місця.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG