Доступність посилання

ТОП новини

В штурмі сепаратистів зацікавлений Кремль? (Огляд преси)


Київ – Ситуація на Сході України, зокрема в Луганську, залежатиме від позиції влади, переконаний експерт газети «День». Він вважає, що якщо влада не піде на штурм, то загарбники-сепаратисти провалять завдання, яке перед ними стоїть. І врешті-решт, «поварившись у власному соку», їм доведеться вийти із захоплених будівель. Якщо буде штурм, чого вони й домагаються (навіть можуть провокувати такі події захопленням телерадіокомпаній, заручників, обстрілом), то Україна отримає нестабільну ситуацію ще не на один рік. А також мучеників і озлоблений народ. Експерт наголошує, що проросійська пропаганда зробила свою справу. Натомість українська контрпропаганда практично не ведеться.

Через утрату Криму Україна зазнала колосальних збитків. Конкретні цифри важко назвати, але йдеться про мільярди доларів. Спеціальна держкомісія визначить увесь масштаб. Лише після цього можна говорити про відшкодування у міжнародних судах. Як стверджує експерт тижневика «Країна», найвідчутніші удари для економіки України – втрата потенційного видобутку газу на шельфі Чорного моря і подальше використання Криму як рекреаційної зони. Москва привласнила собі ці активи, тому логічно, що Україна має право не виплачувати Росії міждержавний борг. Це – часткова компенсація у відповідь на неправомірні дії, вважає економіст.

Українці продовжують бойкотувати російські товари та послуги. Однак, як переконує експерт газети «Україна молода», все поки несуттєво для Путіна. Щоб завдати нищівного удару по російській економіці та по Путіну особисто, треба розірвати контракти з «Газпромом». Причому не лише Україні, а й усім країнам, які можуть собі це дозволити. І як контрольний постріл, ЄС має заморозити проекти Південного та Північного потоку. Заголовок статті – «Не плати за війну з власної кишені».

Уся військова техніка, яку поблажливо повертають Україні з Криму російські загарбники, більше схожа на металобрухт, констатує «Голос України». Усе справне і більш-менш нове озброєння й техніку росіяни збираються залишити собі. Принцип «на тобі, небоже, що мені негоже» діяв від самого початку «повернення» української зброї росіянами. При цьому навіть застарілі зразки перед відправленням на материк умисне виводилися з ладу. Про те, навіщо потрібні були ці ігри з передачею техніки, газета розповідає в статті «Обман нерівноцінного обміну: металобрухт на денонсацію».

Про 10 причин для Сходу залишатися з Україною розповідає газета «Сегодня». Так, як стверджує видання, у разі від’єднання, тамтешніх жителів очікує війна, зростання цін і повернення в 1990-і роки.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG