Доступність посилання

ТОП новини

Словацьке місто відмовилося відзначати річницю визволення разом з Росією


Мер розташованого на півночі Словаччини міста Ліптовскі Мікулаш Александер Слафковскі не запросив військового представника посольства Росії в Словаччині на урочистості, присвячені 69-й річниці визволення міста від нацистів.

Як повідомляє братиславський щоденник Sme, мер особисто зателефонував до посольства Росії й повідомив, що російський представник на урочистостях, які розпочалися сьогодні, є небажаним гостем.

«Військові Радянської Армії звільнили місто, але Росія сьогодні виступає як агресор», – пояснив свою позицію Александер Слафковскі. На його думку, Російська Федерація «порушує міжнародні угоди і домовленості, які ж сама і підписала».

Посольство Росії висловило жаль у зв’язку з такою позицією словацького мера.

«Нас не здивує, якщо завтра пан Слафковскі поїде на Західну Україну, щоб покласти квіти до пам’ятника «героєві-визволителю України Степанові Бандері, на свідомості якого життя тисяч євреїв, поляків, росіян і словаків», ідеться у відповіді посольства.

Також Міністерство закордонних справ Словаччини заявило, що не поділяє позицію, яку має мер міста Александер Слафковскі.

«Те, що ми не погоджуємося з анексією Криму з боку Російської Федерації і засуджуємо її, нічого не змінює в тому, що Ліптовскі Мікулаш, як і багато інших міст Словаччини в Другій світовій війні звільнила Червона армія», – зазначив керівник пресового відділу словацького зовнішньополітичного відомства Пертер Суско.

Бої за звільнення Ліптовского Мікулаша навесні 1945 року точилися два місяці й були серед найскладніших на теренах Словаччини. За звільнення міста віддали життя понад 4600 чехословацьких і радянських воїнів.
XS
SM
MD
LG