Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов веде подвійну гру і думає про себе – експерти


Віктор Янукович і Рінат Ахметов, Кривий Ріг, травень 2006 року
Віктор Янукович і Рінат Ахметов, Кривий Ріг, травень 2006 року
Найбагатша людина України Рінат Ахметов виступив у незвичній для себе ролі миротворця в неспокійному нині Донецьку, де групи озброєних людей утримують під контролем захоплену силою обласну державну адміністрацію, вимагаючи відокремлення від Києва. Експерти вважають, що олігарх Ахметов намагається зберегти свої позиції на Сході України, особливо на Донбасі, підтримавши децентралізацію влади в державі й не пориваючи при цьому з Кремлем.

Шостого квітня в Донецьку проросійські активісти захопили силою будівлю обласної державної адміністрації. Наступного дня сепаратисти оголосили про створення «Донецької республіки» і про проведення 11 травня референдуму про приєднання до Росії. Навіть нейтральні західні спостерігачі кажуть, що за спинами кількох сотень радикалів у Донецьку не видно масової народної підтримки, але стирчать «вуха» режисерів із Кремля. Однак ситуацію намагаються використати місцеві еліти, яким не дуже хочеться радикальних змін, навіть приєднання до Росії.Вони думають про збереження свого впливу на Сході України та й у владі в Києві.
Віктор Ющенко і Рінат Ахметов, Донецьк, квітень 2008 року
Віктор Ющенко і Рінат Ахметов, Донецьк, квітень 2008 року

47-річний Рінат Ахметов раптом опинився у вирі подій і 7 квітня намагався направляти донецьких радикалів у переговорне русло зі владою Києва, насмілившись навіть з’явитися у натовпі озброєних донецьких сепаратистів.

«Відокремитися – це не мета, а засіб. Мета – жити краще. Заберіть ваші емоції. Я розумію, що у вас болить душа. Всі, у кого болить душа за Донбас, мої брати. Чому? Бо я тут живу, тут дихаю, тут ходжу, так само, як і ви», – зазначив Ахметов.

Вже минуло 4 дні після проголошення озброєними самозванцями «Донецької республіки», деескалації поки що не видно. Після цього жесту Ахметов з’явився у п’ятницю в Донецьку поряд із прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, який приїхав із наміром якось розрядити кризу.

Експерти кажуть, що найбагатший український олігарх тепер, після втечі президента Януковича, який допомагав йому збагачуватися, намагається не допустити управління областю колишнім главою держави та його спільниками з-за кордону і прагне зберегти в Донецьку і на Сході свій статус-кво.
Рінат Ахметов і Віктор Янукович, Ужгород, червень 2002 року
Рінат Ахметов і Віктор Янукович, Ужгород, червень 2002 року

Донецький аналітик Олександр Клюжев вважає, що Ахметов по-своєму розуміє вимоги «федералізації» і вбачає у цьому, насамперед, своє благополуччя.

«Ймовірно, якраз тепер іде гра не лише щодо виборів, – каже він. – А також про намагання Ахметова зберегти, при децентралізації влади, усі свої точки опори на сході, і, насамперед, у Донецьку. Коли ми ведемо мову про так звану федералізацію, то це дійсно спосіб зберегти статус олігархів східних і південних областей України, включно з позиціями Ріната Ахметова».

«Ахметов – патріот сам себе» – Тарас Кузьо

Криза після Євромайдану вже принесла Ахметову збитки. За оцінками Forbes, його активи скоротилися з понад 15 мільярдів доларів до 11 мільярдів з копійками. А тут ще тяжба на мільярд гривень із сином Віктора Януковича, Олександром, яка зачіпає ахметовський Metinvest. Експерти не виключають, що Ахметов намагається лавірувати між Кремлем і Києвом, шукає домовленостей з Петром Порошенком і Юлією Тимошенко в обмін на збереження його грошей, його впливу, особливо своєї регіональної автономії.

Британський аналітик українського походження Тарас Кузьо переконаний, що «Ахметов веде переговори з Путіним і Києвом одночасно».

«Він дбає про захист своїх активів, його особистих інтересів, самого себе. Якщо Путін дасть йому щось взамін поглинання Росією Донеччини, я не бачу причин, чому б Ахметов не погодився. Я вважаю, що люди, котрі думали про Ахметова, як про патріота України, завжди помилялися. Він патріот самого себе», – зауважує Кузьо.

Поки Київ може гарантувати його безпеку і безпеку його грошей, Ахметов може спокійно грати роль миротворця у натовпі сепаратистів.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Daisy Sindelar

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG