Доступність посилання

ТОП новини

Люди підтримують українську армію, як можуть


Як на Львівщині допомагають армії?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Як на Львівщині допомагають армії?

За відсутності єдиного координаційного центру з підтримки української армії на Львівщині люди таки знаходять можливість і шляхи допомогти військовим.

Українська армія потребує допомоги, а львів’яни готові її підтримати і збирають гроші по церквах і громадських організаціях. Однак не знають, до кого далі звертатись.

Активістці Євромайдану Софії Федині кошти для підтримки українського війська передала українка з Чикаго, а також одна із православних громад Львова.

«Нам потрібні акумулятори на машини, речі для особового складу, це і форма для військових, матраци, постіль. Дуже на низькому рівні забезпечується нині особовий склад», – розповів майор Віктор Ціка.

Люди самоорганізувались

В одній із військових частин Львова десятки машин потребують заміни акумуляторних батарей, не вистачає практично всіх резервно-технічних виробів. Ба більше того, останні чотири роки держава забула про забезпечення особового складу, а це зокрема і військова форма. Один із офіцерів розповів, що форму купує за власні гроші при зарплата 3 тисячі гривень.

Найбільше нині військові потребують матраци для ліжок. Лише в одній із частин необхідно їх 300. Мешканці Буська зібрали гроші на підтримку українського війська, приїхали у Львів, придбали 400 матраців для військових, що служать нині у східних регіонах держави, і відвезли у частину. А вже зі Львова їх відправили у східні області України.

За пожертви українки зі США волонтер Софія Федина купила півсотню матраців, які передали на місце дислокації військових, які сплять на металевій сітці, а також чотири акумулятори для військових машин.

«Ми допомогли саме цій військовій частині, тому що офіцери вийшли на зв’язок через соціальні мережі і повідомили, які їм речі потрібні. Люди відгукнулись і я стала посередником. Але це не є нормально, бо мало б бути організовано на державному рівні, облради чи ОДА, центр, який би займався потребами військових. Ми переказуємо гроші на номери, що вказало Міноборони, але ці кошти у наші частини не надходять. Але ми можемо забезпечити львівські частини найнеобхіднішим. Втім, найбільша проблема, що немає координаційного центру у Львові, куди б люди могли звертатись, дізнатись про нагальні потреби війська і сюди принести», – каже активістка.

Львів’яни нарікають на бездіяльність влади

Львів’яни нарікають, що на Львівщині досі не створено єдиного координаційний центру підтримки української армії. Голова Львівської облради Петро Колодій поросив час, щоб з’ясувати, чи створено такий центр, але через три години повідомив, що у цьому немає потреби, бо, на його думку, немає масової підтримки з боку людей військових.

«Якби це було масово, то було б потрібно такий центр, загалом є офіційні рахунки для допомоги. Але якби була така потреба, не проблематично зробити такий координаційний центр», – каже посадовець.

Така позиція місцевої влади не зрозуміла офіцеру запасу Зіновію Гладуну, який на волонтерських засадах допомагає армії і своїм колегам. А тому, наголошує, через відсутність скоординованої роботи, люди зголошуються через соціальні мережі і надають допомогу.

Відтак львів’яни самоорганізовуються, щоб підтримати українське військо, про яке забула держава. Бо розуміють, від цього залежить безпека їхніх родин.

Долучились до підтримки армії і львівські митці, які виставлять свої твори на аукціон і вилучені гроші віддадуть на потреби військовим.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG