Доступність посилання

ТОП новини

На Черкащині встановили перший пам’ятник Героям Небесної Сотні


Пам’ятний хрест Героям Небесної сотні відкрили сьогодні, у День вшанування усіх борців за волю України, у Холодному Яру, що на Чигиринщині. Це перший пам’ятник в Україні на честь Небесної сотні.

Над створенням монументу упродовж місяця працювали скульптори – Микола Теліженко та Юрко Олійник.

Біля пам’ятного хреста розкладені шини та щити, а із бруківки викладена невелика стежка. Сам же пам’ятник – «прострелений», бо має спеціальні отвори від пострілів. Таким чином, кажуть майстри, прагнули показати справжній Майдан. Однак, зізнаються, що то було нелегко.

«Перед тим, як просвердлити отвори та вставити у них кулі, ми з Юрком Олійником молилися півдня», – згадує митець Микола Теліженко.

Незабаром неподалік пам’ятного хреста може з’явитися музей Небесної Сотні. Тоді ж пам’ятник Героям стане частиною музейного комплексу.

Сьогодні в селі Мельники Чигиринського району Черкаської області вшанували пам’ять героїв Холодного Яру, які боролися з комуністичним режимом. В урочистостях взяли участь лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, лідер «Свободи» Олег Тягнибок та лідер Народного руху України Василь Куйбіда.

Початок виступу Юлії Тимошенко люди освистали та стали скандувати «Ганьба!» У відповідь частина людей підтримала Тимошенко і почала скандувати «Юля, Юля». У цей час лідер «Батьківщини» перервала свій виступ, і до людей звернувся один із організаторів заходу Роман Коваль. Він попросив не сваритися на могилах великих борців і не псувати свято.

Увечері Юлія Тимошенко не прийшла на зустріч із черкащанами, яка мала розпочатися о 17:30 на Театральній площі міста. Як повідомила містянам, зустріч скасували через терміновий виклик її до столиці на екстрене засідання РНБО.
XS
SM
MD
LG