Доступність посилання

ТОП новини

Українське телебачення рекламує сепаратистів? (Огляд преси)


Київ – Принцип збалансованості інформації фактично в умовах війни не може використовуватися так само, як у мирний час, переконаний експерт газети «День». Він вважає, що нині Росія випереджає Україну в інформаційній війні. Центральні українські телеканали експерт сприймає як «Вісник сепаратистів». Добросовісно, без будь-яких коментарів, без оцінок, без узагальнених висновків, детально, з багаторазовими повторами подають події, де, по суті, пропагують діяльність сепаратистів. Їхню діяльність активно висвітлює українське телебачення без аналізу. Самі сепаратисти часто говорять просто в ефірі. Більше того, навіть російських військовослужбовців зі зброєю називають сепаратистами. Невже для того, щоб розуміти, як правильно подавати таку інформацію практично в умовах війни, потрібні якісь державні інструкції для телеканалів. Експерт вважає, що не можна давати ефір фактично ворогам під час їхніх підривних акцій на території України. Чому не працює патріотизм, професіоналізм і відповідальність? – обурюється експерт. Заголовок публікації – «Донбас. Як діяти?».

В нинішній владі найбільш підготовленою виявилася команда Міністерства закордонних справ, яка змогла донести Заходу справжню картину дій Росії в Україні. Щодо МВС та СБУ, то вони, як переконує експерт «Газети по-українськи», виявилися не готові до такого ускладнення ситуації. Хоча вже є деякі результати, зокрема, затримані російські агенти ГРУ та ФСБ. Зараз багато недовіри до центральної влади, але треба працювати і ламати ситуацію, переконаний правозахисник. Насамперед пришвидшити зміну кадрового складу
міліції. Звільняти начальників, які працюють із часів Януковича. Що ж до олігархів, то вони не хочуть приєднання Донбасу до Росії. Але й не бажають допустити на свої терени вплив київської влади. Бо прагнуть і далі контролювати тут все і всіх. Тому діють у своїх інтересах і потай потрохи підживлюватимуть цей сепаратистський рух, доки Київ не погодиться на їхні правила гри в регіоні, переконаний експерт.

Ситуація на Донбасі з погано контрольованої може перетворитися на неконтрольовану зовсім, попереджає газета «Україна молода». Що може зробити влада, щоб урятувати країну, і що призвело до такої плачевної ситуації? Видання наголошує, що дії Москви не були б настільки ефективними, якби не підтримка наших «колишніх». Чого варті регулярні прес-конференції Януковича з Ростова-на-Дону. Дехто з політиків переконує, що значна частина міліцейських керівників у східному регіоні досі отримує зарплату в конвертах від «Сім’ї» Януковича. Вочевидь, на думку газетярів, підтримку ця лінія має і серед тих впливових очільників Партії регіонів та багатіїв, які лишилися в Україні і нині кермують Донбасом. Докладніше про те, який вибір має зробити чинна влада йдеться в статті «Стріляємо чи прощаємось?».

Ефективність роботи парламенту різко зменшилася, вважає експерт газети «Україна молода». Він переконаний, «медовий місяць», коли голосували 300 голосами, закінчився. Коаліцію створили формально, щоб призначити уряд. Тепер нещодавні партнери конкурують на президентських виборах. Мають серйозні протиріччя. Деякі питання виносять на голосування, не тільки не узгодивши з іншими членами коаліції, а й не поінформувавши їх. Це – величезна помилка. Зараз такий час, коли не можна «кидати» партнерів. Якщо більшість не працює, треба її зібрати і відверто одне одному сказати: давайте ухвалювати рішення про припинення її діяльності. Тоді якщо упродовж місяця не буде нової, матимемо рішення про розпуск Верховної Ради.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG