Доступність посилання

ТОП новини

Україні потрібна не федералізація, а децентралізація – польські політики


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Варшава – Польські політики переконані, що Україні потрібна не федералізація, а децентралізація. Саме передача більших повноважень органам місцевої влади стала одним із головних механізмів польського економічного успіху, кажуть вони. Тому, наголошують у Варшаві, Польща готова поділитися своїм унікальним досвідом проведення реформи виконавчої влади з Україною.

Броніслав Коморовський, президент Польщі переконаний, що поляки можуть передати Україні дуже цінний і унікальний досвід. За його словами, це досвід реформи місцевого самоврядування, яку він називає джерелом польського успіху.

Зустрічаючись із представниками польських громадських організацій, які співпрацюють з Україною, Коморовський порівняв показники економічного розвитку Польщі, Росії та України. Він наголосив, що впродовж останніх 25 років Польща збільшила внутрішній валовий продукт в перерахунку на одного мешканця у 2,5 рази, Росія за цим показником залишилась на тому ж рівні, що й чверть століття тому, натомість Україна зменшила цей показник. Такі результати, переконаний Коморовський, не в останню чергу спричинені тим, що східні сусіди Польщі не реформували системи державного управління.

«Ми пройшли цю дорогу у дев’яностих роках, навчаючись від французів, німців, як будувати самоврядну Польщу. Я міг би розповісти тисячі прикладів з того часу про те, як ми вчилися цих реформ. Сьогодні усі ми в Польщі знаємо, що це одна з найважливіших причин польського успіху», – говорить польський президент.

За словами Коморовського, польський досвід реформи системи управління державою – свідчення того, що країну можна докорінно змінити без якихось надзвичайних заходів. Він розмірковує: «В чому полягає привабливість реформи самоврядування у Польщі? У той час декомунізація країни відбувалася за принципом докорінних змін на рівні місцевих територіальних громад. Це вони стали кузнею кадрів для нової політичної еліти, яка знала і розуміла західний світ – світ демократичних цінностей і вільного ринку, світ громадянської активності».
Реформа самоврядування – це просто обов’язкова умова успіху України
Броніслав Коморовський

На думку Коморовського, Україні потрібна не федералізація, а децентралізація виконавчої влади. «Таємницею успіху, політичної ментальної та економічної перебудови Польщі була реформа самоврядування. Реформа самоврядування – це просто обов’язкова умова успіху України. А щоб до цього дійшло, в самій Україні потрібно поширити знання про позитивні результати цієї реформи у Польщі», – твердить президент.

Вибори до місцевих рад в 2015 році можна провести в докорінно іншій ситуації – експерт

Щоб допомогти українській владі ознайомитися з польським досвідом децентралізації, президент Коморовський звернувся з проханням до Марчіна Свєнціцького, політика й екс-мера Варшави. Цей експерт із самоврядної реформи ввійшов у польсько-українську робочу групу, яка обмірковує план децентралізації виконавчої влади в Україні.

За його словами, аби децентралізувати систему виконавчої влади, спершу потрібно внести відповідні зміни в українську Конституцію. Якщо це станеться протягом найближчих місяців, то восени Верховна Рада могла б ухвалити пакет законів, що стосуються реформи самоврядування. А це означає, каже політик, що в наступному 2015 році вибори до місцевих рад відбувалися б в докорінно іншій ситуації на місцях. Українці обиратимуть своїх представників до органів самоврядування, яке матиме реальні важелі впливу на розвиток територіальних громад. Інакше кажучи, місцева влада не мусила б випрошувати грошей у Києві.

Коли поляки розпочинали реформу, навіть в уряді не всі її розуміли

Свєнціцький розповідає, що поляки розпочали реформувати владну вертикаль щойно поваливши комунізм. Реформу починали з найнижчого рівня – від місцевих територіальних громад, яким передали більше повноважень. Він зазначає: «У Польщі це робили в 1990 році – дуже важкому, коли тут ще базувалися радянські війська, коли інфляція сягала 500 відсотків у рік, коли Польща не обслуговувала свій зовнішній борг, тож ми були банкротом. У цій тяжкій ситуації ми провели самоврядну реформу на місцевому рівні, щоб господарювати розумно і раціонально».

Свєнціцький також зауважує, що чверть віку тому далеко не всі польські політики розуміли, в чому саме полягає децентралізація влади.

«Навіть в уряді люди не розуміли, що нижчий рівень самоврядування не підлягає вищому, а просто має власні повноваження – для реалізації свої власних завдань. Вони не розуміли що нагляд уряду полягає тільки в тому, що уряд перевіряє, чи самоврядування функціонує відповідно до законодавства. Не розуміли того, що самоврядування має власні гроші, власне майно, і як спільнота мешканців може ним розпоряджатися», – наголошує Свєнціцький.

Система, яка спонукає громади діяти

Польський експерт пояснює, що у порівняні з українськими органами самоврядування польські територіальні громади мають набагато більші компетенції. Саме у їхній власності перебувають об’єкти освіти, культури й спорту, вони розпоряджаються місцевими зборами й податками, вони ухвалюють рішення, що стосуються розвитку громади. Натомість нагляд, який над місцевим самоврядуванням здійснює центральна виконавча влада полягає в тому, щоб контролювати відповідність дій місцевої влади до національного законодавства. Інакше кажучи, місцеві громади можуть вирішувати питання, які стосуються місцевих проблем, але вони не мають права займатися справами національної оброни, чи зовнішньою політикою держави.
Чим більше підприємств діятиме на території громади, тим більше грошей з податків залишиться на місці
Марчін Свенціцький

«Така система визволяє величезну енергію на місцях, вона активізує людей, і вибраних ними представників в органах влади. Ця система заохочує місцеву владу до того, щоб вона зібрала на ввіреній їй території якомога більше грошей, бо чим більше збере, тим більше залишиться на місці. Чим більше підприємств діятиме на території громади, тим більше грошей з податків залишиться на місці», – пояснює Свенціцький.
Не можна робити федерального устрою в державі, якій загрожує зовнішнє втручання, а інша держава хоче відірвати від неї частину території
Марчін Свенціцький

Аналізуючи сучасну політичну ситуацію та російські пропозиції федералізувати українську державу, Свєнціцький категоричний. Він переконаний: «Не можна робити федерального устрою в державі, якій загрожує зовнішнє втручання, а інша держава хоче відірвати від неї частину території. За такої ситуації федеративний устрій був би якимось абсурдом, абсолютним нонсенсом».

Марчін Свенціцький говорить, що сучасна Україна набагато краще підготовлена до реформи самоврядування, ніж свого часу Польща. Зокрема, твердить він, є чимало добрих українських експертів з питань децентралізації. Тому, сподівається політик, позитивні ефекти такої реформи можна буде відчути вже впродовж найближчих років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG