Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Черкасах: білборди проти конкурентів, антиреклама у пошті


Черкаси – 25 травня, разом із президентськими виборами, у Черкасах обиратимуть міського голову та міську раду. Попри те, що офіційно ще не зареєстрований жоден кандидат на посаду очільника міста чи на депутата міської ради, експерти зауважують: виборча кампанія у Черкасах уже набирає обертів.

Наприкінці квітня минулого року більшість депутатів оголосила недовіру міському голові Черкас Сергію Одаричу. Минув майже рік судової тяганини, втім, екс-мер так і не повернувся у крісло очільника міста. Натомість Верховна Рада нарешті призначила перевибори черкаського міського голови, а заодно – і міської ради, яка наприкінці лютого ухвалила рішення про свій розпуск.

На думку голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максима Михлика, міська виборча кампанія триватиме у тіні президентських виборів. Адже, зрештою, відбуватиметься голосування одночасно, 25 травня.

«Головний акцент виборців буде саме на президентську виборчу кампанію. З одного боку, це буде добре для виборів, тому що дуже багато людей прийде на виборчі дільниці і буде висока явка. Адже, якби були самі дострокові місцеві вибори, то явка не перевищила 30-40 відсотків. Не цікаві людям місцеві вибори, а президентські цікаві. Тому, думаю, прийдуть 70 відсотків виборців, які ще й проголосують за міського голову», – каже Михлик.

Де-факто виборча кампанія вже розпочалася

І хоч донині ще немає жодного зареєстрованого кандидата на посаду міського голови чи кандидатів у депутати, однак виборча кампанія триває повним ходом, зауважують в обласному осередку Громадянської мережі «Опора». Зокрема, один із потенційних кандидатів на мера розповсюдив агітаційні листівки із порушенням законодавства України – із інформацією про здобутки та задуми своєї команди, проте без вихідних даних. Водночас на вулицях міста вже з’явилися агітаційні намети та білборди із закликами «Перемогли Януковича – переможемо Одарича!», а в поштових скриньках містян – інформаційні листки із критикою на адресу відомих у Черкасах політичних діячів.

Поза тим, на вихідних черкащани отримали листки «Цілком таємно» із чорним піаром проти кількох нинішніх депутатів міської ради та потенційних кандидатів на вибори 25 травня. Особливий акцент в агітці – на тому, що кожен із них голосував за відставку тодішнього міського голови Сергія Одарича.

«Наразі багато всіляких підводних течій, про які ми не можемо говорити, що то є порушення, але на які варто звернути увагу. Зокрема, зараз певні ініціативні групи роздають по місту листівки незрозумілого змісту, які вже гуртують людей», – розповів у коментарі Радіо Свобода координатор громадського спостереження Громадянської мережі «Опора» в Черкаській області Захар Колісніченко.
Через недовгий термін депутатства черкащани не поспішають балотуватися

А експерти зазначають, що без змін до законодавства каденція новообраного міського голови та міської ради триватиме менше ніж півтора року – до чергових місцевих виборів у жовтні 2015-го. Через це у політичних сил постала проблема у формуванні списків на вибори до міської ради, каже політичний експерт Сергій Шамара.

«Є інформація, що на всі тридцять округів (мажоритарники) та першу тридцятку, яку треба запропонувати, не кожна навіть із потужних команд політичних сил у Черкасах і має. Можливо, люди просто не хочуть іти в політику, бо вони знають, що це псує репутацію. Плюс – лише на півтора року. Хтось не хоче вкладатися грошима», – припускає він.

Серед іншого експерт вважає, що основна боротьба за депутатські мандати розгорнеться на мажоритарних округах. Однак цієї позачергової виборчої кампанії, кандидати-мажоритарники будуть обмежені як у часі, так і в ресурсах.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG