Доступність посилання

ТОП новини

Україна як лабораторія між ЄС та Росією?


Рим – Тоді як міжнародні оглядачі критикують ЄС за нерішучу і бездіяльну позицію у конфлікті між Україною та Росією, а на Донбасі проливається кров, європейські дипломати продовжують розробляти сценарії діалогу між Києвом і Москвою за посередництва Брюсселя. Активно над цим працює нині Італія, яка з 1 липня перебирає головування у Євросоюзі.

Провідні аспекти української кризи обговорили в Римі під час форуму за участю експертів й дипломатів з України та Італії. Позицію і бачення розв’язання конфлікту з італійської сторони озвучив представник МЗС Італії – директор у справах Росії, Східної Європи та Кавказу Ліборіо Стелліно.

Він нагадав, що офіційний Рим разом з європейськими партнерами та міжнародними інституціями однозначно засудив агресивні дії Росії стосовно України та порушення міжнародного права з боку Москви. З-поміж заходів покарання, які уже застосовані проти Росії, найбільш уразливими дипломат вважає «санкції щодо статусу країни».

«Для країни-стратегічного партнера як Росія, котра у «Групі восьми» та й інших організаціях світу відновила свою роль відповідального міжнародного гравця, опинитися сьогодні в автоізоляції і не мати шансу співпрацювати з партнерами у форматі G8 – ось це шкодить країні значно більше, ніж мати кількох чиновників, яким не дають візи до ЄС. На жаль, автоізоляція Москви триває і далі на різних міжнародних рівнях», – сказав чільний представник МЗС Італії.

Передумови для діалогу
Вікно для діалогу з Росією важливо тримати відчиненим
Ліборіо Стелліно

При цьому Ліборіо Стелліно наголосив, що не слід працювати на конфронтацію і тому «вікно для діалогу з Росією важливо тримати відчиненим». Для Рима є фундаментальним факт завтрашньої зустрічі у Женеві, коли за стіл переговорів нарешті мають сісти міністри закордонних справ України й Росії разом з ЄС та США. «Італія наполягає на відновленні прямих переговорів між Києвом та Москвою», – додав Ліборіо Стелліно.

На момент загострення ситуації в Україні європейці покладаються на відповідальні кроки київської влади. Дипломат Стелліно пояснив докладніше: «Заходу не подобається, що й донині у Києві є барикади, що досі у Києві присутні незаконні військові формування. Ми хочемо бути впевнені у припиненні екстремізму з усіх сторін. Лише тоді разом ми можемо йти на переговори з Москвою, щоб та у свою чергу не мала відмовок».

За участю міжнародних спостерігачів українському народу слід забезпечити умови вільного голосування 25 травня для вибору легітимного президента, сказав італійський дипломат. За його словами, це допоможе запобігти відкритій конфронтації між сторонами конфлікту.

Регіон-лабораторія між ЄС та Росією

Щодо подальших перспектив розвитку відносин ЄС і України, то на думку Стелліно, залучення Росії буде неминучим. Представник МЗС Італії погоджується з ідеєю європейських колег щодо тристоронніх контактів: ЄС та Росія повинні домовлятися окремо із Україною, Молдовою та Грузією – майбутніми асоційованими членами євроспільноти.

«Цей шлях Москва не повина сприймати як шлях до поділу. Це напрямок, котрий може зробити із цього регіону якщо не міст, то лабораторію, таку осмотичну територію між Росією та ЄС, (де б перетиналися інтереси різних країн – ред.). Завдання Європи – більше залучати до обговорення Росію і дати їй зрозуміти, що не йдеться про плани поділу Європи», – підсумував Ліборіо Стелліно.

Якою має стати ця «територія-лабораторія» і чи йдеться про повернення України до попереднього стану буферної держави, дипломат не уточнив. Натомість він зауважив, що виклав загальне бачення майбутнього і на сьогодні про це завчасно говорити, оскільки ситуація в Україні чимдалі більш ускладнюється.
Беручи до уваги офіційну позицію ЄС, Італія не знизить планки і не стане підтримувати проросійське бачення конфлікту
Ганна Шелест

Загалом позицію Італії в українсько-російському конфлікті аналітики називають доволі обережною. «Але це не означає, що італійська позиція є проросійською», – зауважила у коментарі Радіо Свобода Ганна Шелест, провідний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень, яка перебуває в Римі. На її думку, із наближенням періоду головування в ЄС Рим активніше працює над виробленням свого ставлення до конфлікту. «Беручи до уваги офіційну позицію ЄС, Італія вже не знизить планки і не стане підтримувати проросійське бачення конфлікту», – переконана пані Шелест.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG