Доступність посилання

ТОП новини

Перевізники у Черкасах вимагають підвищити тариф проїзду у півтора рази


Черкаські перевізники мітингують під мерією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Черкаські перевізники мітингують під мерією

Черкаси – Черкаські перевізники вимагають від влади підняти тариф на перевезення. За їхніми розрахунками, підвищити плату за проїзд у міському транспорті потрібно одразу на півтори гривні – до чотирьох гривень. В іншому разі – обіцяють страйк. У міській владі такий тариф вважають невиправданим і побоюються, що він неабияк вдарить по кишені містян. Тим часом обласні керівники вже попередили про підняття тарифу на міжміські перевезення.

У середу вранці на площі перед Черкаською міською радою було велелюдно. Понад сто працівників автотранспортних підприємств зібралися на мітинг. Вони вимагають підняття тарифів на перевезення у міському транспорті. У перших лвавх стоять жінки із плакатами: «Не забирайте у дітей шматок хліба», «Коли отримаємо нові тарифи?» та «Не забирайте наші робочі місця».

«Ми боїмося втратити роботу, якщо не піднімуть ціни на проїзд. Ми розуміємо, що це важко для людей. Але ми розуміємо, що нам просто не буде чим заправити автобуси. Якщо ціна не підвищиться – ми просто зупинимося», – говорить кондукторка Марина.

Перевізники вимагають підняти тариф у міському транспорті аж на півтори гривні – із двох гривень п’ятдесяти копійок до чотирьох. Кажуть, що за старих цін на проїзд за два-три дні не матимуть грошей заплатити за паливо. А відтак за кілька днів «маршрутки» взагалі можуть припинити обслуговування черкащан, зауважує голова Черкаського обласного осередку асоціації перевізників України Борис Радіоненко.

«Оптимальний тариф – чотири гривні. Але ж ми розуміємо, що фінансове становище наших жителів не дає такої можливості. Тому ми просимо підняти спочатку на три гривні, а потім час покаже. Чекатимемо на рішення міської ради. А далі і не знаю – наші дії непередбачувані», – каже він.

Міська влада підвищила тариф. Перевізники невдоволені

По завершенню мітингу частина «маршрутників» вирушила до міської ради на засідання виконавчого комітету. Там ухвалили рішення підняти тариф на п’ятдесят копійок – до трьох гривень. Однак з умовою, що зміни у вартості проїзду містяни відчують лише за місяць – після обговорення регуляторного акту, публікації у ЗМІ та, врешті-решт, затвердження тарифу. Перевізники таким рішенням усе одно незадоволені – вони вимагають пришвидшити цей процес.

Утім, виконувач обов’язків міського голови Віктор Білоусов називає шантажем вимогу підвищити вартість проїзду до чотирьох гривень. Він підтверджує, що тарифи у місті не переглядали із 2011 року. Однак саме тоді у Черкасах затвердили одну з найвищих в Україні ціну за проїзд, хоча відстані тут значно менші ніж в інших містах з нижчими тарифами.

За словами Білоусова, деякі перевізники, які сьогодні хочуть підняти проїзд до чотирьох гривень, надали недостовірну інформацію до міськвиконкому. Вони стверджують, що заправляють автобуси дизпаливом, хоча насправді 70 відсотків їхніх маршруток – працюють на газу. Зрештою, очільник міста переконаний: транспортного колапсу, яким погрожують перевізники, у Черкасах не буде.

«Знімати автобуси з маршруту нерозумно. По-перше, це додасть конфліктної ситуації у місті. По-друге, є й інші перевізники, які готові возити людей по 2,50. Вони до мене приходили. Також ми збільшимо кількість тролейбусів. Якщо ситуація притисне, то на лінію вийде мінімум 65 тролейбусів. Але нестабільності в місті я не допущу», – зазначає він.

Збільшити тарифи вимагають і на міжміських перевезеннях

Водночас перевізники вимагають підвищити вартість проїзду й на приміському та міжміському сполученнях. Водій приміського автобуса «Черкаси-Золотоноша» Олександр Рябчич нарікає на подорожчання обслуговування транспорту. Чоловік припускає, що через це може залишитися спершу без зарплати, а згодом і взагалі без роботи. Хоча донині, каже, платню отримував без затримок.

«Працюємо так, як і працювали. Перевозимо, як і перевозили. Але забирає усе солярка – вона подорожчала. Збиток дуже великий – не вистачає ні на запчастини, ні на зарплату. Просимо, щоб підняли тариф на проїзд, щоб хоч трохи протриматися», – пояснює чоловік.

В облдержадміністрації пообіцяли збільшити ціни на перевезення. Наскільки подорожчає проїзд, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко повідомить вже цього тижня.

«Уже є області, які підняли ціни й вони не можуть знаходитися на тому ж рівні, бо це буде нечесно, неефективно, необґрунтовано. По суті, перевізники вже піднімають ціни й ви самі це бачите», – зауважив він.

Минулого тижня автоперевізник, що забезпечує маршрути із Черкас до інших міст на 10 гривень збільшив ціну за квиток. Тож вартість проїзду від Черкас до Києва нині вже 80 гривень.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG