Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я знову хоче «незалежності»


Тирасполь – столиця самопроголошеної невизнаної держави, Придністровської Молдавської Республіки
Тирасполь – столиця самопроголошеної невизнаної держави, Придністровської Молдавської Республіки
Сепаратистський Придністровський регіон Молдови знову закликав визнати його самопроголошену «незалежність». Молдова звинувачує Росію у створенні напруженості в цьому регіоні.

Фактичний парламент Придністров’я, сепаратистського регіону Молдови, вкотре звернувся до президента Росії Володимира Путіна й обох палат російського парламенту з закликом визнати його самопроголошену «незалежність». Крім того, заклик адресований також Організації Об’єднаних Націй і Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Депутати Верховної ради Придністровського регіону при цьому послалися на результати «референдуму», який сепаратисти провели ще 2006 року – тоді вони заявили, що за досі так ніким і не визнану «незалежність» регіону проголосували понад 97 відсотків його учасників.

Прем’єр-міністр Молдови Юріє Лянке засудив це звернення сепаратистів як виклик мирному процесові придністровського врегулювання і територіальній цілісності країни й закликав Москву відкинути його.

Росія «поважає цілісність Молдови». Україні теж так казала

У Росії наразі не поспішали широко коментувати це звернення. Агентства наводять слова голови комітету Державної думи у справах СНД Леоніда Слуцького, який заявив, що придністровське питання складне і підходити до такого звернення слід «надзвичайно зважено».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров уже заявляв цього місяця, що його країна поважає територіальну цілісність і суверенітет Молдови.

Але з такими ж заявами російські чільники виступали й щодо України незадовго до окупації, а потім анексії українського Криму.

У Придністров’ї сподіваються не так на визнання, як на більшу підтримку Росії

Натомість у самому Придністров’ї факт звернення до Росії саме нині вважають позитивним, навіть якщо воно не призведе до визнання.

Політолог Андрій Сафонов із Тирасполя, який дотримується просепаратистських позицій, в інтерв’ю Радіо Свобода називає розрахунок суто практичним, бо нині, після анексії частини України, Росія особливо активно підтримує лояльні до неї сили.

«Очевидно, придністровські законодавці вважали за необхідне нагадати про свою позицію російській стороні саме зараз. І, принаймні, якщо Росія й офіційно не визнає придністровської незалежності, то безпосередня допомога з боку Москви на адресу Придністров’я буде здійснюватися більш упевнено», – вважає він.

Молдова звинувачує Росію в підбурюванні сепаратистів

А віце-прем’єр-міністр Молдови Еуґен Карпов засудив Росію за кампанію пропаганди, яку Москва веде у Придністров’ї з метою створити там напруженість.

У розмові з Радіо Свобода він наголосив: «Ми знаємо, що таке ця пропаганда з радянських часів. На жаль, у Придністров’ї цей інструмент іще діє, і є сили, зацікавлені у створенні певної напруженості в суспільстві на лівому березі Дністра. Чому? Можливо, тому, що є певний зв’язок із подіями в Україні».

Молдовський урядовець нагадав, що фактичний лідер Придністровського регіону Євген Шевчук уже заявляв, що єдиним урегулюванням придністровського конфлікту може бути, на його думку, повне відокремлення регіону від Молдови, визнання з боку Росії й потім анексія Росією.

Придністров’я хоче до Росії слідом за Кримом

Минулого місяця фактична придністровська влада вже зверталася до Росії з проханням прийняти регіон до складу російської держави після того, як самопроголошення «незалежності» через незаконний «референдум» і прохання про вступ до Росії здійснили сепаратисти в українському Криму.

Придністров’я свою «незалежність» від Молдови проголошувало двічі: спершу 1990 року, ще у складі СРСР (тоді це рішення скасувала радянська влада), а потім після провалу серпневого путчу в 1991 році. Так само двічі проводили й «референдуми», які мали підтримати цю «незалежність»: того ж 1991-го, а потім знову 2006-го.

Після короткої війни з центральною владою Молдови 1992 року регіон остаточно став фактично непідконтрольним Кишиневу. Його «незалежності» не визнає жодна держава світу чи міжнародна організація, але фактичну підтримку сепаратистам надає Росія, яка тримає в регіоні свої війська.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG