Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про відновлення прав депортованих


Верховна Рада України ухвалила закон «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою». За ухвалення закону проголосували 238 депутатів за необхідних 226.

Закон визначає, що депортованою визнається особа, яка набула громадянства України і належить до осіб кримськотатарського народу, представників інших національностей (громадян колишнього СРСР), які були насильницьки переселені за національною ознакою на спец поселення, згідно з рішенням органів держвлади колишнього СРСР або союзних республік із місць постійного проживання, що є територією сучасної України.

Також депортованими визнали осіб, які на момент депортації перебували за межами місць постійного проживання (на військовій службі, в евакуації, на примусових роботах, у місцях позбавлення волі), але на яких згодом були поширені обмеження прав і свобод за національною ознакою, зокрема заборона на повернення та проживання в місцях постійного проживання.

Закон також визнає депортованими осіб, які народилися в сім’ях депортованих до моменту їх повернення в місця постійного проживання, але не пізніше за набуття чинності цим законом.
XS
SM
MD
LG