Доступність посилання

ТОП новини

Фільм «Хайтарма» повинні побачити у світі – польські глядачі


Кадр із фільму «Хайтарма»
Кадр із фільму «Хайтарма»
Варшава – У Варшаві відбулася прем’єра художнього фільму про депортацію кримських татар «Хайтарма». Про зйомки картини, а також про ситуацію в Криму і сприйняття Росії після анексії півострова, присутні на презентації розпитували режисера Ахтема Сейтаблаєва. Учасники перегляду, а це, зокрема, представники національних меншин і польські громадські діячі, говорили, що історію кримськотатарського народу, втілену у фільмі «Хайтарма», варто показувати в усьому світі.

Польські глядачі, які заповнили столичний кінотеатр «Ілюзіон», сиділи у залі, затамувавши подих, до останніх кадрів фільму. Дехто не міг приховати сліз розчулення. Обговорення фільму тривало понад півтори години. Поляки запитували режисера «Хайтарми» не лише про фільм, але й про ситуацію в Криму.

Ахтем Cейтаблаєв зокрема відповідав на запитання про те, чи сподівався він такого розвитку подій на Кримському півострові. «Ніхто з нас навіть у найстрашнішому сні не міг уявити, що таке станеться. Цього року минає 70 років депортації. Ми не сподівалися, що ознаки тих давноминулих подій знову побачимо на вулицях Криму», – зазначив режисер.

Чи ймовірна повторна депортація кримських татарів? На це запитання режисер відповідає: «Нікуди з доброї волі татари з Криму, зі своєї землі, не поїдуть. Слава Всевишньому, що тепер – не 44-й рік, і кримські татари зараз – це не лише літні люди, діти і жінки, яких депортували в 44-му році, тепер там є дуже багато чоловіків. Тому я дуже не хочу і вірю, що до цього не дійде, і нікому не раджу навіть думати про це».
Тепер – не 44-й рік, і кримські татари зараз – це не лише літні люди, діти і жінки, яких депортували в 44-му році, тепер там є дуже багато чоловіків. І нікому не раджу навіть думати про це
Ахтем Cейтаблаєв

Глядачі зустріли оплесками відповідь Cейтаблаєва на запитання про те, чи були в нього тривожні передчуття, коли понад рік тому він знімав свій фільм. «Якби я міг передбачити, що таке трапиться, то я, мабуть, збирав би армію», – сказав кіномитець.

Надзвичайно зворушлива розповідь – українці Польщі

Режисера «Хайтарми» запитали про те, як він, митець, ставиться до росіян і Росії, зважаючи на таку високу підтримку російським суспільством анексії Криму. Cейтаблаєв згадав біблійну історію про Содом і Гомору, в якій Бог обіцяв жителям грішного міста, що воно житиме, якщо там знайдеться бодай один праведник. Режисер фільму каже, що думаючи про Росію, він думає не про ту більшість, яка підтримує Путіна, а про ту меншість, яка протиставляється його політиці.

«Якщо там буде бодай один праведник, – згадує режисер історію з Біблії, – то це місто житиме. Тому я дуже сподіваюся, що якщо є хоч праведник, а їх там – приблизно 15 мільйонів, то, зрештою, усе буде добре».

Своїми думками з приводу фільму поділися представники польських національних меншин. Петро Тима, голова Об’єднаня українців Польщі каже, що «Хайтарма» дуже вразила нащадків депортованих у 1947 році зі своїх рідних земель в рамках акції «Вісла». «Це – неймовірна, дуже зворушлива розповідь. Вона зрозуміла для кожного українця в Польщі, зокрема для присутніх у залі, які виховані на схожих розповідях. Ця історія страшенно мене зворушила», – сказав Петро Тима.

Натомість представник польських євреїв наголосив, що фільм «Хайтарма» настільки промовистий та універсальний, що його потрібно показувати у світі й виховувати на ньому підростаючі покоління, щоб трагедії 20 сторіччя не повторювалися. У свою чергу організатори польської прем’єри «Хайтарми», діячі Громадського комітету солідарності з Україною, кажуть, що хочуть показати цей фільм на одому з головних телеканалів країни.
Прем'єра фільму «Хайтарма» у Варшаві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG