Доступність посилання

ТОП новини

Про побиття журналіста в Сумах: «Відкрилась скринька Пандори»


Євген Положій, Суми, 15 квітня 2014 року
Євген Положій, Суми, 15 квітня 2014 року
Суми – Побиття головного редактора сумської газети «Панорама» Євгена Положія сколихнуло все місто. Люди бояться, що це лише «перша ластівка» подальшого розвитку подій у Сумах. Журналісти б’ють на сполох, вимагають від політиків, влади та міліції розплющити очі, взяти під контроль справу Положія, щоб більше подібного не допустити.

Одразу після побиття головного редактора сумської газети Євгена Положія сумські журналісти засудили напад на нього та звернулись до політичних сил, влади і правоохоронних органів із вимогою дотримуватись законів щодо діяльності журналістів і стежити за їхнім дотриманням. Також вони вимагають перекваліфікувати справу Положія з хуліганства на умисне тяжке тілесне ушкодження або спробу вбивства.

У своєму зверненні вони зазначили, що Євген міг не подобатися багатьом представникам політикуму і соціуму, проте застосування щодо журналіста грубої фізичної сили задля з’ясування стосунків вважають недопустимим.

Дружина журналіста Анна Положій говорить, що мотивів замовлення нападу, в чому вона не має жодних сумнівів, дуже багато, оскільки діяльність чоловіка не подобалась багатьом. Єдине, на чому наголошує, зробили це не люди, а звірі.

«Декілька версій: журналістська діяльність, громадська активність, «рашисти»… Скрізь можуть бути. Ми з Женєю обговорюємо варіанти, але всі наші розмови закінчуються одним: «Ну не знаю, може і інший…». Реально розводимо руками, бо насолив він багатьом людям і ми всі це знаємо. Людина, яка це замовила, вона реально ненавиділа його» – сказала Радіо Свобода Анна Положій.

Друзі та колеги однозначно пов’язують напад із професійною та активною громадською діяльністю Євгена, називають це «попередженням». Висловлюють упевненість, що побили журналіста люди зі спеціальною підготовкою.

«Дуже схоже на міліцейський почерк»

Друг Євгена та громадський діяч Олександр Такул вважає, що напад готували заздалегідь, за Євгеном стежили. Проте так само не може точно сказати, хто міг це зробити, занадто багато варіантів. Ділиться своїми роздумами.

«Цей напад виглядає як попередження. Дуже важко вирахувати, бо газета займає активну громадську позицію, дуже багато розслідувань одночасних. За Женіними словами, дуже схоже на міліцейський почерк. Ми ж бачимо, як проросійські рухи користуються послугами спецназівців на сході, так само і тут. Міг хтось приїхати з «русского мира» і щось таке утворить. Це відкритий «ящик Пандори» в сенсі, що «а! отак можна!». Така «ластівка» дуже серйозна. До цього часу в Сумах ніхто не дозволяв собі із журналістами так поводитись» – розповів Радіо Свобода Олександр Такул.

Євген Положій наразі перебуває в лікарні. Зі струсом мозку, численними забоями та операцією на лівій руці. Двоє невідомих ввечері 15 квітня напали та побили Євгена у його власному гаражі.

Протягом останніх місяців журналіст неодноразово заявляв про погрози на свою адресу, його сім’ї доводилось переховуватися.

Міліція проводить розслідування, відкрите кримінальне провадження за статтею «хуліганство». На вимогу журналістів та тиску громадськості наступного тижня слідчий у справі Євгена Положія дасть прес-конференцію, на якій розповість про результати розслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG