Доступність посилання

ТОП новини

Коморовський розповів, як Україна може уникнути «російського меча»


Броніслав Коморовський
Броніслав Коморовський
Президент Польщі Броніслав Коморовський заявляє, що ідея федералізації згубна для Української держави. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на прес-конференції у Варшаві він порадив Україні не погоджуватися на російські пропозиції з федералізації.

«Федералізація – небезпечна для України, навіть президент (Булорусі – ред.) Лукашенко побачив у ній перспективу катастрофи для української держави», – сказав Коморовський.

«Сьогодні ми з великою увагою стежимо за військовою загрозою для України. Але варто усвідомлювати, що майбутнє України вирішиться в рамках дискусії про устрій цієї держави, тобто дискусій, які мусять точитися всередині України», – додав він.

Президент Польщі вважає, що за такої ситуації польська концепція реформи самоврядування – «це протиотрута для ідеї федералізації чи автономізації».

«Самоврядність – це великий шанс України, як можливість уникнути російського меча, який хоче поділити Україну на шматки за принципом федерації, чи автономії», – наголосив президент Польщі.

За словами Коморовського, перебіг чотиристоронніх розмов у Женеві свідчить, що Росія погодилася з тим, що Україна не федералізуватиметься, а натомість проведе глибоку реформу самоврядування.

Як заявив польський президент, «диявол причаївся у деталях», і під час внутрішніх українських дискусій щодо форми самоврядності з’являтимуться ідеї, які будуть вигідні Росії. Та важливо, каже він, що результати женевської наради дозволять Україні виграти хоч трохи часу для стабілізації ситуації і зміцнення влади.

Як повідомив Коморовський, Польща вже допомагає Україні в підготовці до реформи самоврядування. За його словами, польські експерти інтенсивно працюють в польсько-українській групі, що створює концепцію децентралізації влади в Україні. До цієї групи долучилися провідні спеціалісти з проведення конституційної реформи, які допоможуть узгодити принципи реформи органів самоврядування з відповідними записами в українській Конституції.
Коморовський також зазначив, що Польща готова поділитися з Україною досвідом викорінення корупції, створення сприятливих умов для розвитку середнього й малого бізнесу, а також реформування армії.
XS
SM
MD
LG