Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація в Україні може розколоти РПЦ – професор Зубов


професор Андрій Зубов
професор Андрій Зубов
Духовенство брало активну участь у подіях не лише на Майдані, але й в інших частинах України – так вважає відомий російський історик, професор Андрій Зубов.

«Люди постійно молилися. Священики різних конфесій, різних частин православної церкви, а також уніати (греко-католики), всі були разом», – зазначив він.

Представники майже всіх релігійних течій в Україні висловили свою підтримку новому політичному керівництву країни. Однак Російська православна церква обмежилася загальними зверненнями.

Редактор порталу CREDO.RU зауважив, що «роль Московського патріархату тут, в Росії, не відчувається. Немає жодної чіткої позиції щодо подій в Україні».
Немає жодної чіткої позиції РПЦ щодо подій в Україні
Андрій Зубов

Нинішній конфлікт в Україні може спровокувати розкіл між Російською православною церквою та Українською православною церквою Московського патріархату. РПЦ, яка має тісні зв’язки з Кремлем, відмовилась від коментарів на цю тему.

«Якби вони (РПЦ - ГА) підтримали президента Путіна, то УПЦ Московського патріархату відкололася б. Якби РПЦ висловилася б на підтримку України, то це б викликало незадоволення з боку адміністрації Путіна», – заявив історик Андрій Зубов.

Найбільшу кількість парафій в Україні має Українська православна церква Московського патріархату. Російські спеціалісти з релігійних питань вважають, що між патріархом Кирилом та президентом Путіним існують тертя через конфлікт в Україні.

«Офіційно підтримка церкви абсолютно на стороні Путіна»

Доказом цього вони вважають відсутність патріарха Кирила під час підписання «договору» про приєднання Криму до Росії 18 березня цього року в Кремлі. Але священик оновленої Української автокефальної православної церкви Яков Кротов вважає що це не так.
Яков Кротов
Яков Кротов

«Офіційно підтримка церкви абсолютно на стороні Путіна. Чутки про непорозуміння Кирила та Путіна – лише чутки», – заявив він.
Чутки про непорозуміння Кирила та Путіна – лише чутки
Яков Кротов

Кротов каже, що патріарх Кирил таким чином підстрахувався політично, однак вважає його мовчання «безглуздим». Олександр Солдатов звертає увагу на те, що духівництво не присутнє на антиурядових барикадах на сході Україні.

«Якщо на Майдані було багато священиків різних конфесій, то в Донецькій та Луганській областях на цих повстанських барикадах біля захоплених будівель СБУ та місцевих адміністрацій ми не бачимо ніяких священиків», – зазначив Солдатов.

Для вірян православних церков – як Київського патріархату, так і Московського – Великдень є одним з найбільших свят. У цей день віряни всіх церков сподіваються, що українці та росіяни зможуть уникнути військового протистояння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG