Доступність посилання

ТОП новини

Нинішня ситуація в Придністров’ї веде до деградації регіону – правозахисник


Правозахисник Микола Бучацький: Придністров’ю потрібен «примус до демократії»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Правозахисник Микола Бучацький: Придністров’ю потрібен «примус до демократії»

Київ – Стамбул – Радіо Свобода поспілкувалося з деякими учасниками регіонального семінару «Підходи до захисту прав людини в східноєвропейських спірних суб’єктах», який відбувся у квітні в Стамбулі. У перебігу цього заходу, організованого Міжнародною федерацією з прав людини (FIDH), правозахисники з невизнаних державних утворень та спірних територій Східної Європи поділилися своїм досвідом та обговорили можливості співпраці. Під час семінару Радіо Свобода, зокрема, взяло інтерв’ю в голови Фонду захисту прав людини та ефективної політики, редактором газети «Людина та її права» (Тирасполь) Миколою Бучацьким, який прибув на семінар із невизнаної «Придністровської Молдавської Республіки».

Пане Бучацький, як і чому Ви стали правозахисником?
Діловодство почали перекладати на молдавську мову. Для місцевих політиків, які були під впливом російських спецслужб, це був лише привід

– Я дуже не люблю, коли людей ображають. Настільки, що не можу не реагувати на це.

За фахом я інженер-електромеханік та 22 роки відпрацював у тролейбусних управліннях Кишинева і Тирасполя. Коли в 1992 році почалася війна, я разом зі своїм колективом виступив на захист Придністровської республіки. Ми тоді йшли вмирати, щоб спонукати політиків знайти мирне вирішення конфлікту і перестати ображати людей.

У Придністров’ї на той момент проживало лише 17% молдован, але діловодство почали перекладати на молдавську мову, що викликало відторгнення у населення. Однак для місцевих політиків, які були під впливом російських спецслужб, це був лише привід.

У результаті була утворена Придністровська Молдавська Республіка, яка таким чином захистила права російськомовного населення. Але Російська Федерація віддала все на відкуп місцевим політикам – Ігорю Смирнову і його оточенню, які багато чого розікрали та знищили економіку Придністров’я. З того часу ситуація з правами і свободами людини в регіоні значно погіршилася.

Із 1995 по 2000 роки я був головою Тираспольської міської ради і постійно конфліктував зі Смирновим. Після відходу з посади перейшов у конструктивну опозицію і з тих пір разом зі своїми однодумцями виступаю за те, щоб розв’язати придністровський конфлікт в інтересах населення.

Яка ситуація зараз у Придністров’ї? Який рівень життя?
Придністров’я – рекордсмен за рівнем бідності у світі!
Ще один антирекорд – інфляція, в деякі роки доходила до 2 мільйонів відсотків!

– Перебування в нинішній ситуації веде до деградації регіону та місцевого населення. Придністров’я – рекордсмен за рівнем бідності у світі! Наприклад, в 1996 році, коли я був головою міськради, зарплата вчителів і лікарів становила 3-4 американських долари на місяць! Я на тій посаді отримував 7,35 долара, а прибиральниця, яка прибирала в моєму кабінеті, – 1,6 долара.

Ми також світові рекордсмени за рівнем безробіття. У 2000 році близько 60% населення Придністров’я було незайнятим. З тих пір ситуація змінилася тільки в гірший бік.

Ще один антирекорд Придністров’я – інфляція, яка в деякі роки доходила до 2 мільйонів відсотків! Потім, правда, нас обігнало Зімбабве.

Придністров’я також світовий рекордсмен за темпами скорочення населення. У результаті високої смертності та міграційних процесів за останні 10 років тут стало на третину менше мешканців.

Які зараз найбільш характерні і гострі порушення прав людини в Придністров’ї?
Республіка посідає перше місце у світі за кількістю ув’язнених. Правоохоронці вибивають зізнання, бузувірськи катуючи громадян

– Найстрашніша проблема – робота органів правосуддя та правоохоронної системи. Невизнана «Придністровська Молдавська Республіка» посідає перше місце у світі за кількістю ув’язнених. У нас їх – 70-80 осіб на кожні 10 000 населення. Для порівняння: у Фінляндії цей показник становить 7-8.
У регіоні «процвітають» тортури. Правоохоронці вибивають зізнання, бузувірськи катуючи громадян. Використовують такі нелюдські методи катувань, як «ластівка», «слоник», підключення електричного струму до статевих органів. В результаті в’язниці буквально забиті безвинними людьми.

Вся ця правоохоронна система абсолютно непідконтрольна. Мало того, влада не заперечує проти всього, що відбувається і навіть заохочують.

Виходом зі сформованої ситуації могло б стати будівництво громадянського суспільства в республіці та її примус до демократії. Однак правозахисники, які звертають увагу на зловживання і порушення, піддаються грубому тиску, в тому числі й на членів їхніх сімей. Громадянське суспільство в Придністров’ї як таке відсутнє. У влади – синдром обложеної фортеці. Якщо хтось висловлюється проти них, на нього відразу приклеюється ярлик «шпигуна».
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG