Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенка налякали події в Україні: «Наша країна – Біла Русь»


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко
Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час щорічного звернення до парламенту виступив із заявами на підтримку білоруської незалежності і мови та висловив готовність до еволюційних реформ і боротьби з корупцією. Як оцінюють білоруські спостерігачі, це у значній мірі викликано подіями в Україні, які засвідчили реальну загрозу незалежності Білорусі.

Теперішню ситуацію у світі Олександр Лукашенко окреслив як непростий час, коли держави, котрі оточують Білорусь, прийшли у рух.
Вирує Україна. На наших очах руйнуються старі кордони. У Європі знову потягнуло димком від вибухів. Ми не росіяни, ми – білоруси. Наша країна – Біла Русь
Олександр Лукашенко

«Вирує Україна, на повний історичний зріст намагається встати Росія. На наших очах руйнуються старі кордони. І вперше за багато років у Європі знову потягнуло димком від вибухів. Пострадянський період закінчився, починається нова епоха, і якою вона стане, не знає, на жаль, ніхто», – зазначив Лукашенко.

При цьому він наголосив, що хоча в Білорусі панує спокій, білорусам теж є за що хвилюватися, і в цій ситуації вони повинні будь-якими засобами відстояти головну цінність – незалежність своєї країни:

«Ми не проросійські, не проукраїнські і не пропольські. Ми не росіяни, ми – білоруси. Наша країна – Біла Русь», – наголосив президент.

Він застеріг від заяв про «міфічне пригноблення» росіян чи російської мови в Білорусі, та закликав захищати білоруську мову, «без якої не буде нації».

При цьому Лукашенко наказав КДБ зупиняти тих, хто говорить про утиск росіян у Білорусі та різного роду інших радикалів, визнавши, що він не проти поміркованої еволюції, але проти революцій.

Лукашенко проти федералізації України

Стосовно України Олександр Лукашенко вкотре заявив, що Білорусь хоче, щоб «Україна була єдиною, цілісною, позаблоковою країною», а також висловився проти ідеї її федералізації.

Мінський політолог Павел Усов звертає увагу, що президент Лукашенко у своєму зверненні заперечив нещодавнім заявам Путіна про Україну, як начебто неправильно з історичної точки зору сформовану державу.
Виглядає, що Лукашенко дуже сильно боїться такого ставлення до державного суверенітету, який формується наразі у Москві
Павел Усов

«Виглядає, що Лукашенко дуже сильно боїться такого ставлення до державного суверенітету, який формується наразі у Москві. Це дійсно проблема, бо до кожної з пострадянських держав Росія може висунути такі звинувачення, адже вони штучно сформовані. Для Лукашенка ж втратити незалежність – це втратити свою персональну владу», – каже політолог.

Павел Усов також зауважує, що про це свідчить і заява Лукашенка, що він особисто готовий зі зброєю в руках боронити незалежність Білорусі від будь-кого.

Інший білоруський політолог Валентин Мацкевич переконаний, що президент Білорусі своїми заявами про відсутність утиску російської мови в Білорусі хоче запобігти претензіям на цю тему з Москви.
Теперішня російська агресія проти України не може не хвилювати всіх, у тому числі і білоруський режим
Валентин Мацкевич

«Теперішня російська агресія проти України не може не хвилювати всіх, у тому числі і білоруський режим. На мовне питання, роздмухане Росією, треба реагувати. Тому коли почнуться якісь дії російської агентури тут, а така є, Лукашенко хоче мати певні козирі проти них. Але треба визнати, що саме він зробив усе, щоб російська агентура робила тут те, що захоче», – зауважує Валентин Мацкевич.

Після 4-годинної промови Олександра Лукашенка перед депутатами спікер Ради республіки Анатолій Рубінов подякував йому не лише за висловлювання своєї позиції, а і за 20 років миру та спокою на білоруський землі.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG