Доступність посилання

ТОП новини

Що очікує на десантників, які позбавились зброї під Краматорськом?


Якою буде доля 25-ї десантної бригади, що дислокується на Дніпропетровщині? Військовослужбовців цієї частини звинувачують у добровільній здачі техніки та зброї сепаратистам у Краматорську. Рідні десантників і самі вояки наполягають: провини військовослужбовців у тому, що сталось, немає. Між тим центральна влада обіцяє десантникам розформування їхньої частини й суд.

Дружини бійців Дніпропетровської 25-ї окремої повітряно-десантної бригади стали на захист честі своїх чоловіків: вони вимагають від в. о. президента України Олександра Турчинова забрати назад свої слова про зраду. Жінки кажуть: військову техніку під Краматорськом сепаратистам віддали не їхні чоловіки, кадрові військові, які прослужили в елітному підрозділі не один рік, а нещодавно мобілізовані молодики, котрі проходили вишкіл в частині кілька тижнів.

Акція протесту дружин десантників відбулася минулої неділі, жінок почули, розповіла Радіо Свобода на правах анонімності одна з учасниць. Вона стверджує, що про розформування елітної частини наразі не йдеться, по домівках обіцяють лише відправити резервістів.

«Ця частина одразу стане на захист»

Дружина військовослужбовця зауважує: якщо частину, де служить її чоловік, все ж розформують – це буде непоправна втрата для української армії й для родин військових.

«Це одна з найбільш швидких військових частин, частина швидкого реагування. Якщо, приміром, розпочнеться війна, ця частина одразу стане на наш захист. Якщо її розформують, то все. По-друге, у Гвардійському й Черкаському живуть родини військовослужбовців, у яких по двоє-троє дітей. Вони просто залишаться без годувальників», – сказала Радіо Свобода дружина десантника.

Не визнають своєї провини й самі військовослужбовці. Заступник командира бригади Ігор Столяров заявляє: самовільно зброю «зеленим чоловічкам» не віддавали. Однак він не коментує відео з інтернету, на якому видно, як десантники віддають комплектуючі до зброї чоловікам у камуфляжі.

«Ми не віддавали, її просто забрали», – каже Столяров.

З проханням не вживати заходів проти десантників звернувся до в. о. президента України Олександра Турчинова й голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський. Він пропонує дати можливість воякам виправитися.

«Нашим бійцям, які не мають досвіду військово-поліцейських операцій, в умовах, коли не оголошено воєнний стан, протистояли озброєні до зубів російські спецназівці, які цинічно прикривалися натовпом з місцевого населення, в тому числі, жінками і підліткам», – йдеться у зверненні Коломойського.

Розформування і суд?

У прес-службі Міністерства оборони ситуацію щодо подальшої долі десантної бригади не коментують, зазначаючи, що нової інформації, окрім повідомлення про рішення керівництва держави розформувати частину, наразі немає.

«Керівництвом держави попередньо ухвалене рішення. З приводу рішення в. о. президента слід звертатись не до нас», – сказали Радіо Свобода у міністерстві.

Тим часом у Донецькій прокуратурі з нагляду за дотриманням закону у військовій сфері Південного регіону України повідомили, що за фактом здачі військовослужбовцями бойових машин розпочали кримінальне провадження. Стаття Кримінального кодексу «недбале ставлення до служби, що спричинило тяжкі наслідки» передбачає до 7 років в’язниці.

17 квітня в. о. президента України Олександр Турчинов заявив, що 25-а бригада Збройних сил України, яка здала зброю сепаратистам в Краматорську, буде розформована, а десантники – підуть під суд.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG