Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 23 квітня. Російські ЗМІ: підстава для відновлення АТО – візит Байдена


Київ – Російські ЗМІ повідомили про затримання в Слов’янську члена «Правого сектору», активіста Євромайдану з Вінниці, який нападав на блокпост із беззбройними людьми. Невеликого розслідування виявилося досить, щоб встановити, що побитим молодим чоловіком, що з’являється у фокусі російських телекамер, є фітнес-тренер з Києва, в якому «Правий сектор» свого активіста не впізнав і заперечив свою причетність до подій у Слов’янську. Тим часом офіційна кремлівська пропаганда з подачі міністра закордонних справ Сергія Лаврова вказує на те, що антитерористичною операцією в Україні нібито керують американці.

Російський прокремлівський телеканал LifeNews, що висвітлює події на Сході України з позиції сепаратистів, показав відео молодого чоловіка, якого його автори називають «затриманим членом «Правого сектору». Він закликає «своїх друзів з «Правого сектору» не приїжджати до Слов’янська, бо там їх вб’ють. Сепаратисти звинувачують його в організації стрілянини по блокпосту біля села Білбасівка в ніч проти 20 квітня.

«Тут справжня війна, тут вбивають. Якщо сюди приїдуть мої друзі з «Правого сектору», то їх тут одразу вб’ють, тому що люди тут захищають свою землю», – сказав молодий чоловік.

Під кінець він, вдягнений зовсім не по-військовому – у модне пальто й світлі брюки – встигає попросити журналістів про допомогу, але, зрештою, його веде геть озброєна людина в камуфляжі.

Програма «Подробности» телеканалу «Інтер» першою оприлюднила фото цього хлопця, за яким його вдалося ідентифікувати. Звати його Віталій Ковальчук, він виявився фітнес-тренером, принаймні донедавна працював у клубі Gymfit на Шулявці. В інтернеті доступні фото фітнес-тренера Віталія Ковальчука на сторінці клубу, а також у соціальних мережах. При цьому наразі з розділу «команда» сайту згаданого клубу фото цього тренера видалено. Радіо Свобода спробувало зв’язатися з представниками цього закладу, там відповіли, що коментарі щодо Віталія Ковальчука може надати лише директор закладу, але він поїхав у справах і не доступний.

У «Правому секторі» заявили, що такого активіста не знають. Крім того, там спростували будь-яку свою причетність до нападу на блокпост під Слов’янськом у Великодні свята, внаслідок якого, як повідомляло МВС України, загинуло троє людей. «Правий сектор» заявив, що діє виключно в правовому полі й всі активісти, які хотіли захищати цілісність України, зараз підпорядковані силовим органам держави.

В ефірі Радіо Свобода журналіст «Новостей Донбасса» Віталій Сизов розповів, що, не дочекавшись міфічних бійців «Правого сектору», місцеві мешканці під впливом російських ЗМІ починають таврувати власних сусідів нічим недоведеною причетністю до «Правого сектору», якщо ті мають інші погляди. Іноді людей змушують показувати паспорти й дуже дивуються, що ті – місцеві мешканці.
Люди чекають якихось бандерівців, «Правий сектор». Якщо «Правого сектору» немає, вони ловлять своїх сусідів і кажуть, що це «Правий сектор»
Віталій Сизов

«Від людей зі Слов’янська, Краматорська, які не втратили здоровий глузд, я дізнаюсь, що коли вони приходять на центральні площі своїх міст і бачать якийсь психоз: люди чекають якихось бандерівців, «Правий сектор». Якщо «Правого сектору» немає, вони ловлять своїх сусідів і кажуть, що це «Правий сектор», хоч і знають, що це, скажімо, Сергійко, який жив поруч із ними 20 років», – розповів донецький журналіст.
Вони ловлять своїх сусідів і кажуть, що це «Правий сектор» – журналіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:16:26 0:00

Що може бути причиною для відновлення АТО: візит Байдена чи вбивство депутата, погроми, викрадення журналістів?

Ще одна тема, яку розгортає кремлівська пропаганда, стосується антитерористичної операції (АТО). Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров дав інтерв’ю телеканалу Russia Today, в якому заявив, по-перше, що українська влада нібито дала злочинний наказ стріляти по цивільних і, по-друге, що антитерористичною операцію України де-факто керують американці.

«Як тільки Джозеф Байден відвідав Київ, знову була оголошена активна фаза антитерористичної операції. Це доволі промовисто, що вони вибрали момент візиту до України віце-президента США для відновлення операції, тому що її початок був оголошений після того, як Київ відвідав голова ЦРУ Джон Бреннан», – заявив Сергій Лавров.

Сергій Лавров відзначає, що відновлення АТО збіглося в часі з візитом віце-президента США, але не згадує інші глибоко трагічні події, які передували заяві Олександра Турчинов. Озброєні люди в масках у Слов’янську викрали депутата міської ради Горлівки Володимира Рибака, який перед тим намагався пройти до міськвиконкому Горлівки, щоб зняти прапор так званої «Донецької республіки». Після цього його знайшли втопленим, зі слідами важких тортур. Разом з ним знайшли ще одного закатованого до смерті, особу якого поки що не встановили.

Служба безпеки України заявила про причетність до вбивства депутата Горлівської міської ради Володимира Рибака так званої групи «Стрілка», що діє у Донецькій області, та громадянина Росії, підполковника Головного розвідувального управління (ГРУ) Збройних сил Росії Ігоря Безлєра. Про це йдеться у повідомленні на сайті СБУ.

Встановлено, що 17 квітня 2014 року Безлєр (позивний «Бес») поставив завдання начальнику самопроголошеної міліції Горлівки щодо нейтралізації Володимира Рибака, який намагався встановити державний прапор на будівлі Горлівської райдержадміністрації», – інформують у відомстві.

Крім того, у Краматорську збройні нападники побили заступника мера міста Андрія Бессонного, який брав участь у мітингу за єдність України. У Донецькій області зник журналіст із Коломиї Євгеній Гапич, перед тим його брат повідомив про небезпеку, яка їм загрожувала. У Слов’янську сепаратисти взяли в заручники журналіста американського Vice Саймона Островського. У цьому місті відбулися погроми ромів, а у Донецьку почали поширювати антисемітські листівки. І це ще неповний перелік викрадень людей, нападів на журналістів та злочинів, які мають місце на території розгортання АТО.

Всі ці події як передумови для відновлення АТО Сергій Лавров та російські ЗМІ не розглядають, воліючи називати їхніх винуватців «цивільними».

Тим часом славнозвісний ансамбль пісні та танцю Російської армії імені Александрова виконав гімн «Вежливые люди».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG