Доступність посилання

ТОП новини

Донеччина: від сепаратистів звільнено Святогірськ і два поверхи в ОДА


Ситуація на Донеччині погіршується, все частіше місцеві журналісти та проукраїнські активісти повідомляють про погрози та напади. У Слов’янську захопили бойовики захопили американського журналіста, у Горлівці зник кореспондент з Івано-Франківська, а у Костянтинівці невідомі спалили редакцію місцевої газети.

У середу міліція оприлюднила інформацію, що на березі річки Сіверський Донець було знайдено тіло депутата Горлівської міської ради Воломира Рибака, якого 17 квітня викрали невідомі в масках.

За попередніми даними слідства, він був вбитий 19 квітня. Вдова загиблого розповіла, що він зник після проросійського мітингу у Горлівці. СБУ повідомила, що знає замовників убивства. Службою встановлено, що 17 квітня офіцер російської розвідки, керівник групи, що діє у Донецькій області, громадянин Росії, підполковник Ігор Бєзлєр (позивний «Бєс») поставив завдання начальнику самопроголошеної міліції Горлівки щодо нейтралізації Рибака, який намагався встановити державний прапор на будівлі Горлівської районної державної адміністрації.

Погрози патріотам і зникнення журналістів

Це вже не перший факт зникнення людей у містах, де відбуваються активні дії проросійських мітингарів. Лише у середу, крім американського журналіста Саймона Островського, якого захопили раніше бойовики у Слов’янську, в Горлівці зник кореспондент із Івано-Франківська Євген Гапич, наразі його місцеперебування невідоме.

У Донецьку ж сепаратисти звільнили два поверхи захопленої облдержадміністрації. Про це Радіо Свобода розповів прес-секретар ОДА Ілля Суздалєв.

«Досягнута домовленість з протестувальниками, які займають на даний час будівлю обласної державної адміністрації про те, що вони звільняють 11-й та 10-й поверхи будівлі. Ці домовленості досягнуті в результаті переговорів між протестувальниками і представниками обласної влади», – зазначили у прес-службі ОДА. А з боку сепаратистів додали, що цієї домовленості досягли в рамках виконання умов Женевських договорів.

Переслідування патріотів України тривають, активісти з Красноармійська заявляють про погрози. Зокрема йдеться про те, що у місті переслідують активістів та організаторів місцевого Євромайдану, через загрозу їхньому життю та життю близьких активісти повідомляють, що переховуються, адже невідомі мають інформацію про їхні адреси та місця роботи.

У Костянтинівці невідомі спалили редакцію місцевої газети «Провінція», її закидали коктейлями Молотова.

Раніше газетярам погрожували через їхню проукраїнську позицію, а на мітингу, що передував інциденту, люди закликали спалити редакцію.

Зараз особливо напружено в Горлівці, досі залишається складна ситуація у Слов’янську. У Краматорську також нестабільно, проте з джерел у Збройних силах України стало відомо, що місцевий аеродром контролює українська армія, також під її охороною деякі інші об’єкти, проте частина солдатів залишається заблокованою. Над містом постійно курсують українські винищувачі й гелікоптери, але люди охоплені страхом. Як розповідають місцеві жителі, багато хто збирається залишити місто, підривається робота деяких підприємств.

За інформацією військового експерта Дмитра Тимчука, біля Краматорська у середу ввечері був обстріляний гвинтокрил МІ-8 Збройних сил України.

Тим часом Святогірськ, за повідомленням МВС, був звільнений від незаконного озброєного угрупування сепаратистів, там силовиками вдалося відтіснити сепаратистів за межі населеного пункту, зараз міліція патрулює місто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG