Доступність посилання

ТОП новини

Путін мститься Україні за особисту образу – Ходорковський


Київ – Спілкування інтелектуальних еліт України й Росії може вплинути на відносини між країнами. Саме з таким переконанням у Києві відкрили конференцію «Україна-Росія: діалог», яку організували фонд Ходорковського «Відкрита Росія», російський ПЕН-центр, український рух «Третя республіка».

Ті, хто приїхав сьогодні з Росії до Києва, не згодні з політикою Путіна і висловлюють солідарність з українським народом, якому кремлівський режим намагається завадити самостійно будувати своє життя. Про це у своєму вступному слові сказав колишній російський політв’язень Михайло Ходорковський.

«Україні важко, але я не вірю, що народ, який пройшов за останні 10 років дві революції і вистояв на Майдані під кулями, готовий змиритися зі втратою державності. Жоден диктатор, яким би могутнім він не був, не зможе зробити нас ворогами. Путін мститься за особисту образу, за революцію, за вигнання Януковича і його корумпованого кола», – сказав Ходорковський.

«Фракція каторжників» в дії

Після розмови в Києві представники Росії стануть сильнішими і в себе вдома, сподівається лідер Третьої республіки, співініціатор конгресу Юрій Луценко. Адже будь-який діалог культурних людей робить їх міцнішими, каже він.

«Якось зібралася фракція каторжників… Ми з Михайлом. Подумали: після каторги, де було місце для внутрішнього діалогу, хорошим результатом було б перенесення цих внутрішніх дискусій назовні. Водночас, я хочу нагадати: у вас на Красній площі дуже чудова бруківка. Хоч і сподіваюся, що до цього не дійде, а нашою бруківкою будуть культура, ідеї, свобода!» – зазначив Луценко.

Вплинути на ситуацію в Україні більш ефективно така конференція могла б, якби відбувалася у Слов’янську, зауважив російський опозиціонер Борис Нємцов. Зараз же, коли на сході України перебувають озброєні люди, вибори, заплановані на 25 травня, будуть не легітимними, вважає політик.

«Головна проблема України – це збереження держави. Треба запропонувати життєздатний формат. Путін, що пропонує федералізм, – це фарисейство. Бо сам він у Росії федералізм знищив, скасувавши вибори мерів, міських депутатів і відібравши гроші в міст і регіонів. Але якщо мова йде про збереження країни, не має бути ніяких табу. Російська – друга державна? Я про це навіть говорити не хочу! Ну і дурень значить! Без країни лишишся! Треба говорити про все!», – наголошує Нємцов.

А депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов, що єдиний не голосував за анексію Криму, зазначив у коментарі Радіо Свобода, що зупинити насильство на Сході і втримати регіон в складі України можна одним-єдиним чином.

«Туди мають їхати ваші лідери. Туди має їхати виконувач обов’язків президента, прем’єр-міністр, і зустрічатися не зі своїми губернаторами за зачиненими дверима, а зустрічатися з народом на вулиці», – зазначив Пономарьов.

Сварки нагорі не впливають на нормальних людей

Російська письменниця Людмила Улицька у вступному слові побажала громадянам України побудувати вільну, незалежну державу з достойним урядом, що звільнилася від радянського спадку. Цього ж вона побажала і росіянам. За її словами, «водорозділ» між тими, хто підтримує дії Путіна щодо України, і тими хто проти агресії, відчувається в Росії на кожному кроці.

«В 1968-му жменька людей вийшла на Красну площу, щоб протестувати проти вторгнення радянських військ у Чехословаччину. Їх було сім. Сьогодні нас, тих хто протестує проти політики нашої держави, набагато більше. І це вже не героїзм, а нормальна поведінка порядних людей. Але нас явно недостатньо, щоб впливати на політику держави», – каже письменниця.

Водночас, голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексеєва, яка зустрілася на конгресі з колишніми політв’язнями Василем Овсієнком та Євгеном Сверстюком, сказала в коментарі Радіо Свобода, що конфронтація української та російської влад не впливає на спілкування «адекватних» людей.
Голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексеєва, яка зустрілася на конгресі з колишніми політв’язнями Василем Овсієнком та Євгеном Сверстюком
Голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексеєва, яка зустрілася на конгресі з колишніми політв’язнями Василем Овсієнком та Євгеном Сверстюком
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG