Доступність посилання

ТОП новини

Активісти закликають масово бойкотувати товари


Акція в Черкасах, 18 квітня 2014 року
Акція в Черкасах, 18 квітня 2014 року
Відсьогодні у Черкасах громадські активісти розпочинають тривалу акцію по інформуванню містян про російські товари. У такий спосіб вони хочуть привернути увагу містян до бойкоту російських товарів у Черкасах. Окрім того, як зясувало Радіо Свобода, агресія Кремля змінила стосунки у родинах черкащан. Чимало містян бідкаються, що посварилися із родичами та друзями, що живуть в Росії, через територіальні зазіхання їхньої країни на Україну.

Через російську агресію усе більше черкащан бойкотують російські товари. Серед них і місцева журналістка Світлана Литвак. Раніше для неї було не принципово, чию продукцію купувати. Адже увагу найперше звертала на склад і дату виробництва. Утім, у світлі останніх подій тепер вона прискіпливо вдивляється в штрих-код на кожному товарі.
Тепер я не купую російських товарів. Я не годую окупантів
Світлана Литвак

«Тепер я не купую російських товарів. Я не годую окупантів. І дуже ретельно тепер звіряю всі штрих-коди і надаю перевагу все-таки українському виробнику. Бо вважаю, що це час розвивати українську економіку», – переконана Світлана Литвак.

До бойкоту російських товарів у Черкасах долучився і «Демократичний альянс». Активісти вже пікетували автозаправку «Лукойл», клеїли зображення колорадських жуків на «Сбербанк Росії» та навіть провели «прес-конференцію «Путлєра» у центрі міста.

А вже від 25 квітня в Черкасах розпочинається довготривала акція «Бойкот окупанта». Упродовж місяця у вихідні біля найбільших черкаських магазинів волонтери досліджуватимуть попит черкащан на продукцію сусідньої країни та інформуватимуть містян про бойкот, розповів Радіо Свобода представник «Демократичного альянсу» Андрій Паламаренко.
По дві людини стоїть, збирає інформацію, розповідає про бойкот, роздає листівки
Андрій Паламаренко

«По дві людини стоїть, збирає інформацію, розповідає про бойкот, роздає листівки. Там буде декілька тестових питань. Потім ми узагальнимо статистику і, думаю, через місяць оприлюднимо результати на прес-конференції. Щоб порівняти, чи зміниться щось взагалі, коли ми розповімо людям про бойкот. Бо я не впевнений, що більшість черкащан про це знає», – каже він.

У черкаських родинах чвари через «апетит» Росії

Опитавши людей у центрі міста, Радіо Свобода переконалося, що не всі черкащани знають про такий бойкот. І лише одиниці взагалі не купують російського. Менше з тим, найбільше містяни скаржилися, що через агресію Росії у них почалися чвари та непорозуміння із родичами та друзями, що проживають у сусідній державі.
Родичі не мають сваритися через Путіна чи Януковича – черкащанка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

– Особисто я пересварилася з усіма своїми знайомими з Росії. Видалила їх із друзів із усіх соціальних мереж. І на душі таке порожнє, неприємне відчуття. Ніби хтось помер, відчуття трагедії, безвиході.

– Там російська пропаганда досить така обємна. Тому наших родичів важко переконати, що у нас все нормально.

– У мене купа родичів у Росії. Вони мають свою думку, ми – свою. Але найперше, ми розуміємо, що ми родичі. І не можемо пересваритися через Путіна чи Януковича.

Рідні варто триматися разом – психолог

Між тим психолог Тамара Славінська переконана, що рідним людям варто знаходити порозуміння щодо політичних проблем.

«Якщо це дорогі люди, то жодна політика не варта того, щоб якісь події розмежовували їх. Я думаю, що рідним людям в будь-якому випадку краще триматися разом, так і легше переживати усі події», – каже вона.

Психолог радить поважати думки один одного і не сперечатися. В іншому випадку – зовсім уникати тем, які призводять до розбрату в сім’ї.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG