Доступність посилання

ТОП новини

Тягнибок: єдина державна мова не може бути предметом політичних торгів


(архівне фото)
(архівне фото)
Статус української мови як єдиної державної в Україні – це аксіома, яка не може бути предметом жодних політичних торгів всередині країни чи за кордоном, заявив у неділю кандидат на посаду президента, лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок.

Для України питання мови є не просто питанням комунікації – це фактор національної безпеки, і єдина державна українська мова – це основа національної єдності та незалежності України, наголосив Тягнибок, спілкуючись із громадою Івано-Франківська.

За його словами, сьогодні президент Росії Володимир Путін прямо використовує надуману проблему порушення прав російськомовного населення в Україні як привід для воєнної агресії проти держави, як виправдання свого загарбання частини української території.

«Москва та її агенти в Україні вимагають запровадити другу державну російську мову або хоча б закріпити її офіційний статус у найбільш зрусифікованих регіонах. Це робиться з єдиною метою – спочатку розірвати національну єдність українців, щоб пізніше розірвати на шматки українську державу», – наводить слова чільника «Свободи» прес-служба партії.

Олег Тягнибок застеріг усіх українських політиків, зокрема, партнерів у новій коаліції в парламенті, від компромісів у мовному питанні. «Будь-яке обмеження статусу української мови на користь російської хоча б на частині нашої території – це гра на користь окупанта і зрада національних інтересів. Тим паче, що понад 70% населення південно-східних областей вважають, що в Україні не утискають права російськомовних громадян», – сказав він.

Лідер «Свободи» також висловив переконання в тому, що мовний закон Ківалова-Колеснічєнка, «продавлений режимом Януковича на догоду Москві», який за змістом обмежує державний статус української мови, безумовно має бути скасовано.

Водночас політик наголосив, що зараз в Україні, навпаки, є серйозні проблеми з правами українськомовних громадян, які не мають можливості використовувати українську мову в низці царин суспільного життя. Наприклад, частка журналів, які видаються українською, становить 18%, частка українськомовних книжок на ринку не перевищує 20%, частка українського мовлення на найрейтинговіших телеканалах становить 30%, частка українськомовних пісень на популярних радіостанціях – 5%, сказав Олег Тягнибок.

Запровадження в Україні російської мови як другої державної є однією з вимог проросійських сепаратистів, які діють останнім часом на Сході України. Таку ж вимогу висуває, зокрема, і донедавна владна Партія регіонів.
XS
SM
MD
LG