Доступність посилання

ТОП новини

Громадськість зупиняє провокацію на параді вишиванок у Львові


Близько 200 молодих людей у Львові пройшлись у вишиванках від пам’ятника Степанові Бандері до меморіалу репресованим. Марш величі духу вони присвятили 71-й річниці від дня створення дивізії фронтових військ СС «Галичина».

Частина молоді несла в руках символіку дивізійників – щити з зображенням золотого лева на синьому тлі. Дорогою вони вигукували гасла «Слава Україні», «Слава нації – смерть ворогам», «Схід і Захід – разом».

У параді взяли участь екологічна організація «Рідна земля», Студентське братство імені Бандери.

Але до них долучились інші громадські активісти, які прийшли зупинити провокацію. Адже організатори мали намір пройтись львівськими вулицями з великим банером, на якому було поєднано стилізовано дивізійників і Небесну Сотню.

Рідні дивізійників і загиблих на Майдані не дозволили ініціаторам акції пронести цей банер, наголосивши, що не можна принижувати пам’ять загиблих і поєднувати українських героїв років війни і Революції гідності.

«Не спекулюйте цим. Небесна сотня не має ніякого стосунку до СС «Галичина»», – наголосила сестра загиблого на Майдані Богдана Сольчаника.

Донька дивізійника Ірина Бойків порадила молодим людям ушанувати пам’ять українських героїв не парадом, а молитвою і запалити свічки на їхніх могилах на Личаківському цвинтарі. Вона зауважила, що парад, присвячений вшануванню дивізії «Галичина», нині не на часі, бо лише сприяє розколові країни.

За парадом вишиванок спостерігали правоохоронці і представники Самооборони, щоб не допустити з боку провокаторів використання нацистської символіки під час маршу. Захід знімали кілька російських телеканалів.

Напередодні вояки ОУН і УПА закликали організаторів Параду вишиванок відмовитись від маршу, назвавши його провокацією. «Ми знаємо, що в Україну вже прямують із Росії групи так званих російських націоналістів, завдання яких полягає в тому, щоб надати московським телеканалам відповідні сюжети про «український фашизм». Брати участь у режисованих Москвою акціях в умовах путінської агресії – це акт усвідомленої або неусвідомленої співпраці з агресором, це акт зради», – мовиться у зверненні дивізійників.
XS
SM
MD
LG