Доступність посилання

ТОП новини

Два папи проголошені святими в один день


Рим – У Ватикані в неділю на очах майже мільйона паломників Святіший отець Франциск проголосив святими двох своїх попередників Івана XXIII та Івана Павла II. В церемонії канонізації взяв участь вислужений папа Бенедикт XVI. Надзвичайна подія в історії католицької церкви: за останнє тисячоліття лише чотири папи були канонізовані і жодного разу двоє одночасно та ще й за участі двох живих понтифіків.

На початку урочистої служби Святіший отець Берґольйо тепло привітався із попередником Йозефом Ратцінґером. Цей момент оваціями зустріла площа Святого Петра як свідчення чи не найбільш особливої церемонії в історії католицької церкви.

Глава Святого престолу зачитав формулу канонізації та оголосив святими Римських єпископів Івана XXIII й Івана Павла II.

«Це були дві сміливих людини, сповнені силою Святого Духа, і вони засвідчили церкві та світу волю Господа і його милосердя. Вони були священиками, єпископами і папами XX століття. Вони пережили трагедії, але важкі часи їх не зламали. Найсильнішим у цих особистостях був Бог», – сказав папа Римський Франциск про новопроголошених святих.

Ронкаллі і Войтила – два святих в один день

До понтифіка за церковним етикетом звертаються «Його Святість», але далеко не всі, лише одиниці, стають святими. Іван Павло II (Кароль Войтила) потрапив до вівтаря святих за рекордно короткий термін: через 9 років після смерті.

Щось аналогічне в історії канонізації відбулося у часи Середньовіччя. Франциск Ассизький та Антоній Падуанський стали святими через два роки після смерті.

Найвідоміший для українців святий папа Войтила очолював Католицьку церкву майже 27 років і помер 2005 року. Польський понтифік прославився сміливими діями у період Холодної війни.

Другий святий понтифік Іван XXIII (Анджело Джузеппе Ронкаллі), уродженець Італії, відомий як «добрий папа» помер 1963 року. За п’ятирічний понтифікат він встиг реформувати католицьку церкву.

80 святих понтифіків

Папа Римський Франциск відслужив святкову месу в неділю у присутності 150 кардиналів, тисячі єпископів, 6 тисяч священиків та 800 тисяч вірян, які прибули до Рима з нагоди історичної події.

Були присутні понад 30 урядових делегацій різних держав. Україну представляв в.о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця. Серед різноманітних стягів та гасел на площі Святого Петра майоріли й синьо-жовті прапори.

Тепер католицька церква з 266 понтифіків має 80 канонізованих. За останнє тисячоліття були возведені до лику святих лише чотири очільники Святого престолу. Більшість понтифіків були канонізовані на початках існування церкви. У часи переслідування християн багато із них помирали мученицькою смертю і ставали святими майже відразу на вимогу вірян: «Santo subito!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG