Доступність посилання

ТОП новини

Порошенка оберуть президентом лише на рік? (Огляд преси)


Київ – Донбас міг підтримувати єдність України однозначно лише в одному випадку: якби його представники продовжували керувати країною. Але Януковича скинули, і Донбас почувається осиротілим. Люмпеномарґінальний компонент свідомо наступає, насильство розповзається по областях, що й так не вирізнялися стабільною кримінальною ситуацією. У цих умовах, як зауважує газета «День», захист єдності України, захист усього українського на Донбасі перетворюється на геройство. Видання пише, що характер мислення на Донбасі дуже підходить під російський проект ідеалізованої вертикалі влади, що свідомо спирається на насильство. Вертикалі, по суті, суто кримінальної. Свідомість населення Донбасу дуже зламана і спотворена, вона заплутана в штучних страхах і реальних жахіттях їхнього життя, констатують газетярі. І тому лише тривала еволюція в нормальних умовах будівництва цивілізованої країни могла б переламати ситуацію. Але біда в тому, що цього часу Україна не має. А здати Донбас не можна бодай з тієї причини, що тисячі громадян у цьому регіоні все-таки відчувають себе мешканцями єдиної України.

Низка народних депутатів подали запит до Конституційного суду щодо того, коли мають відбутися наступні президентські вибори. У 2019 році, тобто через 5 років після цьогорічних? Чи у 2015-му, як це й має бути згідно з Конституцією України? Теоретично, як пише газета «Україна молода», суд може затягувати ухвалення вердикту аж до того часу, поки не мине березень 2015-го. Але навряд чи йому це вдасться, зазначає видання. Тому що не тільки Кличко, який так шляхетно поступився місцем Петру Порошенку, зацікавлений у тому, аби президентська кампанія почалася знову. Юлія Тимошенко, яка, згідно з останніми соцопитуваннями, виграє перший тур разом iз Порошенком, але поступається йому в другому, також не відмовиться вдруге вступити у боротьбу. Тож ситуація з поданням до Конституційного суду виходить і цікава, й інтригуюча. І вельми показова, як для звичаїв та методів, котрі є типовими для українського політикуму. Про це йдеться в статті «Президент на рік?».

Ранкова пробіжка мера Харкова Геннадія Кернеса закінчилася для нього двогодинною операцією після вогнепального поранення. Експерти газети «Сегодня» вважають, що Кернесу помстилися за проукраїнську політику у Харкові. По суті, він пройшов свою «люстрацію», очистився, вважають експерти. Однак, на їхню думку, тепер Харків стане ще більш проукраїнським, ніж був.

Перш ніж їхати відпочивати у Крим, треба тричі подумати, чи варто це робити, радить газета «Голос України». Сюрпризи очікують відразу на Сімферопольському вокзалі. Потяги з материкової частини України зустрічають «народні дружинники» так званої кримської самооборони, оглядаючи практично кожного пасажира. Докладніше видання розповідає про це в матеріалі «Півострів очікує ізольований курортний сезон».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG