Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали хочуть закріплення в Конституції статусу для російської мови


Валерій Писаренко
Валерій Писаренко
Фракція Партії регіонів пропонує закріпити в новій редакції Конституції статус російської мови як другої державної, заявив народний депутат Валерій Писаренко.

За його словами, в багатьох питаннях його фракція має спільну позицію з урядом, озвучену прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком

«Проте, як кажуть, диявол криється в незначних питаннях. Партія регіонів наполягає на тому, щоб саме в Конституції було вирішено питання російської мови як другої державної», – сказав він, виступаючи на громадських слуханнях у парламенті, присвячених підготовці змін до Конституції.

Він додав, що питання децентралізації влади є одним із ключових на сьогодні. «Ми пропонуємо запровадити прямі вибори керівника області шляхом відкритого голосування, ми пропонуємо передати виконавчу владу на місцях виконкомам, які будуть сформовані на рівні районів й областей», – сказав депутат.

Крім того, за його словами, фракція Партії регіонів наполягає на бюджетній автономії регіонів і спрощенні процедури імпічменту президента, що має бути закріплено на рівні Конституції.

Росія неодноразово заявляла про порушення прав російськомовних людей в Україні і закликала Україну зробити російську другою державною мовою.

Тим часом, минулого місяця в доповіді Комітету експертів Європейської хартії регіональних мов або мов меншин йшлося, що російська мова в Україні захищена набагато краще порівняно з іншими мовами меншин.
XS
SM
MD
LG